Szeretnénk idén valami könnyed paradicsomos étellel kiegészíteni a karácsonyi menüt? Mivel kedvenc zöldségünkkel leginkább az olasz és a mediterrán konyha bánik a legjobban, ezért érdemes errefelé nézelődni, ha feldobnánk valamivel az idei ünnepet.
Elgondolkoztunk már azon valaha is, hogy kedvelt zöldségeink és gyümölcseink miért úgy néznek ki, ahogy? Miért olyan kicsi az isteni áfonya, és miért olyan hosszúkás az uborka? Egyáltalán miért gömbölyű a paradicsom?
Mindenki szereti a különleges ízeket és a lekvárt, ezért elhatároztuk, hogy bemutatunk olvasóinknak egy olyan különleges dzsemet, ami nagyszerűen ötvözi az egyik legkedveltebb zöldség és gyümölcs aromavilágát.
Miután beköszöntöttek az első fagyok, a kiskertek lassan kiürülnek, de aki gondos gazdája volt például paradicsompalántáinak, az még mindig találhat rengeteg zöld termést. Ha ügyesek vagyunk, ennek sem kell enyészetté válnia!
Imádjuk a friss paradicsom ízét és mindent, ami ebből az isteni zöldségből készül? Akkor feltétlenül meg kell kóstolnunk az olaszok egyik legjobb specialitását, a friss paradicsomos körítéssel készített spagettit.
Annyira szeretjük a paradicsomot, hogy télen sem szeretnénk lemondani róla? Sokan élnek abban a tévhitben, hogy a paradicsom kizárólag a szabad ég alatt termeszthető, és csak a nyári időszak alkalmas hozzá, holott valójában akár a lakásban is megterem, sőt beérik ez a zöldség.
A paradicsom egy világszerte ismert és közkedvelt zöldség, ami nagyon sok gasztronómiában fontos szerepet játszik. Nem meglepő ennek fényében, hogy rengeteg olyan paradicsomos étel létezik a világon, amiről korábban talán még csak nem is hallottunk.
Aki rendelkezik saját kerttel, vagy abban a szerencsés helyzetben van, hogy termelői paradicsomot tud vásárolni, az bizonyára nem tapasztalta még, de a hipermarketekben nagyon gyakori problémát jelentenek az íztelen zöldségek és gyümölcsök.
Sokan szeretik ősszel és a téli időszakban is feleleveníteni a nyár ízeit, köztük a paradicsom semmivel sem összehasonlítható aromáját. Különösen augusztusban, a paradicsom főszezonjában ez nagyon sok családnál teljesen általános – és közel sem csak vidéken.
Egyre nagyobb problémát okozz a kertekben és a termesztőknél is a paradicsomvész. A kérdéses zöldség egyik, ha nem a legveszedelmesebb betegségéről van szó, ami a szabadföldön termő paradicsomokkal gyakran néhány nap alatt végez.
A paradicsom felhasználhatósága sokkal jelentősebb, mint ahogyan azt sokan gondolják, illetve ismerik. Ha szeretnénk kitörni a paradicsomleves és a spagetti bűvköréből, akkor itt az ideje elsajátítani ennek a pikáns paradicsomos rizsnek a receptjét.
A paradicsom tárolásáról rengeteg tévhit terjeng az emberek között. Ki erre, ki arra a módszerre esküszik, miközben valójában csak nagyon kevesen tudják a helyes választ.
A spanyol konyha különösen gyakran használja a paradicsomot. Alig van olyan ételük, amiben nem szerepel legalább mellékesen, de nagyon sok finomságban inkább dominanciát élvez. Ilyen étel többek között a gazpacho is!
Miközben a paradicsom az egyik legnépszerűbb zöldségnek tekinthető a világ számos részén – így köztük hazánkban is –, megfelelő gondozás nélkül nem számíthatunk sem nagy terméshozamra, sem kellően egészséges zöldségekre.
A paradicsomról az emberek többségének a friss saláták, a finom szendvicsek vagy az olyan meleg ételek jutnak az eszébe, mint amilyen a paradicsomleves, a pizza vagy éppenséggel a spagetti. Márpedig a paradicsomból isteni édesség is készíthető egy kis odafigyeléssel!
Akinek van saját kiskertje, az biztosan minden évben megkísérel paradicsomot termeszteni, azonban a legtöbben szomorúan nyugtázzák, hogy soha nem lesz olyan szép és egészséges a termés, mint amit a boltban meg lehet vásárolni.
Odáig vagyunk az olasz specialitásokért, és szívesen megkóstolnánk egy tipikusnak nem nevezhető, erőteljesen paradicsomos fogást? Akkor itt az ideje megismerkedni az osso buco receptjével, mely egy igazi különlegességnek tekinthető a sorban!
Idén is nehéz év elé nézhetnek a magyar paradicsomtermesztők, miután Magyarországon is felfedezték azt a veszélyes baktériumot, ami egy rejtélyes betegséget generálva a termelés jelentős kiesését idézheti elő - noha egyelőre még rengeteg a kérdés ezzel a kapcsolatban.
Szeretjük a zöldségből készült ízletes nassolni valókat? Ebben az esetben mindenképpen ki kell próbálnunk ezt a nagyszerű receptet, melyhez szinte nincs is szükség másra, csak némi paradicsomra és fokhagymára, ami előételként vagy más készétel kiegészítéseként sem utolsó.
A paradicsom hatalmas utat járt be addig, hogy manapság itthon és a világ egy nagyon jelentős részén ilyen közkedvelt zöldséggé váljon. Nem véletlen, hogy folyamatosan igyekeznek nemesíteni és továbbfejleszteni, aminek eredményeképpen sok-sok új típusa jelenik meg a piacon.