Paradicsomvész ellenszere házilag? Íme néhány hasznos tanács!

Egyre nagyobb problémát okozz a kertekben és a termesztőknél is a paradicsomvész. A kérdéses zöldség egyik, ha nem a legveszedelmesebb betegségéről van szó, ami a szabadföldön termő paradicsomokkal gyakran néhány nap alatt végez.

Nemcsak a növényt, hanem vele együtt a termést is elpusztítja, ami rengeteg ember kedvét elveszi attól, hogy maga termeljen otthon egy kevéske paradicsomot, hiszen a betegség akár többhónapos kemény munkát is képes tönkretenni.

Hogy miként teremhet nekünk is olyan szép paradicsom, mint a Hódkertész üvegházaiban az év nagyrészén? Ha nincs üvegházunk, akkor csak nehezen, de ha fel tudjuk venni a kesztyűt a paradicsomvész ellen, akkor már legalább arra esélyünk nyílik, hogy néhány darab saját termesztésű paradicsomot megkóstolhassunk.

Mi az a paradicsomvész és milyen tünetei vannak?

A paradicsomvész egy kórokozó által előidézett betegség, ami sajnálatos módon gyakran a termőföldben megtalálható, így a zöldség gyakran már akkor halálra van ítélve, amikor elültetésre kerül.

Nagyon jellegzetes tünetekkel jár. Kezdetben csak a leveleken jelenik meg szürkészöldes, majd barnás foltok képében, amelyeket fehér gombás elváltozások követnek. Ez utóbbi azért probléma, mert a spórák szél útján nagyon könnyedén továbbadják a fertőzést.

Az elváltozás a levél mellett megjelenik a növény szárán is, jellemzően már vizenyős hatású, sötétbarnás foltokkal, amelyeket szintén fehér gombás elváltozások követnek. Természetesen a termés sem marad ki a sorból, a bogyókon is megjelennek idővel a barnás foltok, ami az érett és éretlen darabok rothadásához vezetnek.

Paradicsomvész elleni védekezés házilag

Amennyiben házilag szeretnénk védekezni a paradicsomvész ellen, akkor akad ugyan néhány hatékony módszer, amivel próbálkozhatunk de többségük vagy csak a megelőzésre nyújt segítséget, vagy a folyamat lassításához járul hozzá. Lássuk, hogy melyek ezek!

Ültessünk eleve rezisztens fajokat

A paradicsomvész elleni egyik leghatékonyabb módszer, ha eleve olyan fajtákat ültetünk, amelyek ellenállnak ennek a betegségnek. Ilyen fajok például a Cherolla F1, az Elan F1, a Korall, az Uno, a Kecskeméti 407-es és 549-es, valamint a Mobil F1, amelyek a fuzáriummal és a verticilliummal szemben is ellenállnak.

Ültetéskor figyeljünk az állomány sűrűségére

Rendkívül lényeges, hogy már ültetéskor gondoskodjunk a megelőzésről. Minél jobban szellőznek majd a növények, annál kisebb valószínűséggel terjed el rajtuk az egész állományt kiirtó fertőzés. Ezért legyen köztük távolság, tudjanak szellőzni a növények, azok ne érjenek össze semmilyen formában.

A gondozás elhanyagolhatatlan

A paradicsomvész megakadályozásának egyik legjobb módja a rendszeres gondozás. A levélhónalji hajtásokat például mindig csípjük vissza, ha fertőzött részt látunk, azonnal távolítsuk el még a kertből is, ha pedig locsolunk, akkor figyeljünk oda arra, hogy minél kevesebb víz kerüljön a levelekre.

Használjunk levélerősítő szereket

Bár a réztartalmú növényvédőszerekkel nagyon jó hatást érhetünk el a paradicsomvész ellen, ha biokertben gondolkozunk, akkor érdemes lehet kipróbálni például a zsurlófőzetet, a kőport vagy a tejes permetet a paradicsomon, amelyek természetes módszerekként segítenek felvenni a harcot a kórokozóval szemben.