Egy különleges finomságra vágysz? Íme a fehércsokis paradicsomtorta receptje!

A paradicsomról az emberek többségének a friss saláták, a finom szendvicsek vagy az olyan meleg ételek jutnak az eszébe, mint amilyen a paradicsomleves, a pizza vagy éppenséggel a spagetti. Márpedig a paradicsomból isteni édesség is készíthető egy kis odafigyeléssel!

Ilyen például a paradicsomtorta, mely olyan ellenállhatatlan és különleges ízvilágot képvisel, amihez foghatót korábban talán még soha nem tapasztaltunk, ezért érdemes úgy tálalni a vendégek számára, hogy nem áruljuk el nekik a fő összetevőt, hiszen a többség biztosan nem jön majd rá magától.

Mindez nyilván nem túl meglepő annak fényében, hogy isteni sütemények készíthetők a rebarbarából, a cukkiniból, a céklából, a répából, de még a sütőtökből is többek között.

Mint valamennyi paradicsomos ételhez, úgy természetesen ehhez a tortához is alapvető fontosságú az olyan friss és ízletes paradicsom megléte, mint ami a Hódkertész üvegházaiban is terem, azonban ezen felül még szükségünk lesz pár hozzávalóra. Lássuk is, hogy pontosan mikre!

Hozzávalók a paradicsomtorta tésztájához

-          4-5 darab érett paradicsom (vagy szezonon kívül 1 doboz paradicsomkonzerv)

-          3 darab tojás

-          20 dkg liszt

-          10 dkg vaj

-          20 dkg cukor (lehetőleg barna)

-          fél evőkanál sütőpor

-          fél kávéskanál szerecsendió, szegfűszeg és fahéj

-          10 dkg dió

-          ízlés szerint egy csipetnyi só

Hozzávalók a paradicsomtorta krémjéhez

-          15 dkg fehércsokoládé (a barna is megfelel, ha nincs kéznél más)

-          40 dkg mascarpone sajt

-          egy fél citrom héja lereszelve

A paradicsomtorta elkészítése

A paradicsomtorta elkészítése egyáltalán nem nehéz, még a kevésbé gyakorlottak is könnyedén el tudják készíteni, ami egy újabb előnyös tulajdonság, mely mellette szól.

A folyamat első lépése, hogy egy nagy tálba kitesszük a vajat, hozzáadjuk a cukrot és ízlés szerint a sót, majd habverővel vagy robotgéppel addig keverjük, amíg habos állagot nem kapunk. Ehhez adjuk hozzá a tojásokat, majd végül a leturmixolt paradicsomot.

Friss paradicsom esetén ügyeljünk arra, hogy a zöld növényrész és az esetleges keményebb belső részek ne kerüljenek bele a süteménybe, de a keményebb héjú fajtáknál a héjazás is szükséges lehet.

Ezt követően adhatjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a ledarált diót és a fűszereket, majd az egészet jól dolgozzuk össze. A tésztát töltsük egy hagyományos tortaformába – a legjobbak a szétcsatolható oldalú fém formák –, melyeket előbb vajazzunk ki és hintsünk meg egy kevéske liszttel.

Melegítsük elő a sütőt és nagyjából 150-160 fokon süssük a tésztát 40-45 percen át addig, amíg az kellően megpuhul, nem ragad belül, de kívül még nem ropogós.

Amíg a tészta sül, elkészíthetjük a krémet. Előbb megolvasztjuk a csokoládét, majd egy kis tálba öntjük a már korábban kikanalazott mascarponéra úgy, hogy közben folyamatosan keverjük az egészet.

Egy sűrű krémet kapunk eredményül, amihez a végén adjuk hozzá a citrom lereszelt héját. A krémet fogyaszthatjuk hozzá külön, de még melegében könnyedén felhordható a torta felső részére is.