A paradicsomról az emberek többségének a friss saláták, a finom szendvicsek vagy az olyan meleg ételek jutnak az eszébe, mint amilyen a paradicsomleves, a pizza vagy éppenséggel a spagetti. Márpedig a paradicsomból isteni édesség is készíthető egy kis odafigyeléssel!
Ilyen például a paradicsomtorta, mely olyan ellenállhatatlan és különleges ízvilágot képvisel, amihez foghatót korábban talán még soha nem tapasztaltunk, ezért érdemes úgy tálalni a vendégek számára, hogy nem áruljuk el nekik a fő összetevőt, hiszen a többség biztosan nem jön majd rá magától. Mindez nyilván nem túl meglepő annak fényében, hogy isteni sütemények készíthetők a rebarbarából, a cukkiniból, a céklából, a répából, de még a sütőtökből is többek között. Mint valamennyi paradicsomos ételhez, úgy természetesen ehhez a tortához is alapvető fontosságú az olyan friss és ízletes paradicsom megléte, mint ami a Hódkertész üvegházaiban is terem, azonban ezen felül még szükségünk lesz pár hozzávalóra. Lássuk is, hogy pontosan mikre! Hozzávalók a paradicsomtorta tésztájához - 4-5 darab érett paradicsom (vagy szezonon kívül 1 doboz paradicsomkonzerv) - 3 darab tojás - 20 dkg liszt - 10 dkg vaj - 20 dkg cukor (lehetőleg barna) - fél evőkanál sütőpor - fél kávéskanál szerecsendió, szegfűszeg és fahéj - 10 dkg dió - ízlés szerint egy csipetnyi só Hozzávalók a paradicsomtorta krémjéhez - 15 dkg fehércsokoládé (a barna is megfelel, ha nincs kéznél más) - 40 dkg mascarpone sajt - egy fél citrom héja lereszelve A paradicsomtorta elkészítése A paradicsomtorta elkészítése egyáltalán nem nehéz, még a kevésbé gyakorlottak is könnyedén el tudják készíteni, ami egy újabb előnyös tulajdonság, mely mellette szól. A folyamat első lépése, hogy egy nagy tálba kitesszük a vajat, hozzáadjuk a cukrot és ízlés szerint a sót, majd habverővel vagy robotgéppel addig keverjük, amíg habos állagot nem kapunk. Ehhez adjuk hozzá a tojásokat, majd végül a leturmixolt paradicsomot. Friss paradicsom esetén ügyeljünk arra, hogy a zöld növényrész és az esetleges keményebb belső részek ne kerüljenek bele a süteménybe, de a keményebb héjú fajtáknál a héjazás is szükséges lehet. Ezt követően adhatjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a ledarált diót és a fűszereket, majd az egészet jól dolgozzuk össze. A tésztát töltsük egy hagyományos tortaformába – a legjobbak a szétcsatolható oldalú fém formák –, melyeket előbb vajazzunk ki és hintsünk meg egy kevéske liszttel. Melegítsük elő a sütőt és nagyjából 150-160 fokon süssük a tésztát 40-45 percen át addig, amíg az kellően megpuhul, nem ragad belül, de kívül még nem ropogós. Amíg a tészta sül, elkészíthetjük a krémet. Előbb megolvasztjuk a csokoládét, majd egy kis tálba öntjük a már korábban kikanalazott mascarponéra úgy, hogy közben folyamatosan keverjük az egészet. Egy sűrű krémet kapunk eredményül, amihez a végén adjuk hozzá a citrom lereszelt héját. A krémet fogyaszthatjuk hozzá külön, de még melegében könnyedén felhordható a torta felső részére is.