Így készíthető el a pikáns paradicsomos rizs, mexikói fűszerkeverékkel

A paradicsom felhasználhatósága sokkal jelentősebb, mint ahogyan azt sokan gondolják, illetve ismerik. Ha szeretnénk kitörni a paradicsomleves és a spagetti bűvköréből, akkor itt az ideje elsajátítani ennek a pikáns paradicsomos rizsnek a receptjét.

Ez a fogás ugyanis egyszerre rendhagyó és izgalmas, ami a paradicsomnak köszönhetően megmutatja, hogy a rizs közel sem csak köretként, hanem akár főételként is jól megállja a helyét – különös tekintettel egy kis mexikói fűszerkeverékkel kiegészítve.

Ennek a finomságnak az alapját is az olyan friss paradicsom adja, mint amilyen a Hódkertész üvegházaiban is megterem, de a végeredmény jellegét alapvetően meghatározzák még a fűszerek, amelyekkel kapcsolatban ráadásul bátran lehetünk kreatívok.

Ezt a receptet ugyanis sokan készítik kukoricával, vörösbabbal vagy éppen újhagymával, miközben készülhet intenzíven csípősre, de akár kellemesen pikánsra is, csak az arányokon múlik minden. Az alábbiakban az általános alapreceptet közöljük!

A paradicsomos rizs hozzávalói

-          4 darab friss paradicsom

-          40 dkg jázmin rizs

-          1 fej hagyma

-          3 gerezd fokhagyma

-          1 darab jalapeno paprika

-          5 dl alaplé

-          4 dl paradicsomlé (lehetőleg friss paradicsomból passzírozva)

-          3 evőkanál olívaolaj

-          2 evőkanál mexikói fűszerkeverék

A mexikói fűszerkeverék hozzávalói

-          4 evőkanál őrölt chili

-          2 evőkanál őrölt fűszerpaprika

-          2 evőkanál őrölt kömény

-          1 evőkanál fokhagymapor

-          1 evőkanál őrölt oregánó

-          1 teáskanál cayenne bors

-          2 teáskanál chilipehely

A paradicsomos rizs elkészítése

A paradicsomos rizs elkészítésének első lépése, hogy megpucoljuk, majd felkockázzuk a hagymát. Ezt követően a jalapenót kell félbe vágnunk, eltávolítanunk a magjait, és apró darabokra vágni. Végül a fokhagymát reszeljük le vagy kipréseljük, ha úgy egyszerűbb.

Amennyiben még nem készítettük volna el korábban, legkésőbb ezen a ponton állítsuk össze a mexikói fűszerkeveréket, amihez nem kell mást tennünk, csak a hozzávalókat összeönteni és jól elkeverni egy tálban.

A következő lépés, hogy egy lábasban olívaolajat melegítünk, hozzáadjuk a hagymát és a jalapenót, majd addig dinszteljük, amíg a hagyma meg nem puhul benne. Ezt követően adjuk csak hozzá a fokhagymát, és az egészet jól elkeverjük, majd egy-két percig pirítjuk.

Csak ezt követően adjuk hozzá a rizst. Alaposan keverjük át, hogy az olaj bevonja a szemeket és további négy-öt percig pirítsuk, aminek részeként kellemesen barna színt kaphat. Ekkor öntjük rá az alaplevet, majd jöhet a legfontosabb összetevő: a paradicsom!

A sűrítményt önmagában, az egész paradicsomot pedig apró szeletekre vágva adjuk hozzá, méghozzá a mexikói fűszerkeverékkel együtt. Alaposan keverjük el, és egészen addig melegítsük, amíg forrni nem kezd.

Amint forrásba lendül, a lábasra fedőt teszünk, majd alacsony lángon legalább 15 percig, illetve addig főzzük, ameddig a rizs meg nem puhul. Amint kellemesen puha lesz, az étel melegen, önmagában fogyasztható, de sokan adnak hozzá friss koriandert is az összhatás kedvéért.