A paradicsom felhasználhatósága sokkal jelentősebb, mint ahogyan azt sokan gondolják, illetve ismerik. Ha szeretnénk kitörni a paradicsomleves és a spagetti bűvköréből, akkor itt az ideje elsajátítani ennek a pikáns paradicsomos rizsnek a receptjét.
Ez a fogás ugyanis egyszerre rendhagyó és izgalmas, ami a paradicsomnak köszönhetően megmutatja, hogy a rizs közel sem csak köretként, hanem akár főételként is jól megállja a helyét – különös tekintettel egy kis mexikói fűszerkeverékkel kiegészítve. Ennek a finomságnak az alapját is az olyan friss paradicsom adja, mint amilyen a Hódkertész üvegházaiban is megterem, de a végeredmény jellegét alapvetően meghatározzák még a fűszerek, amelyekkel kapcsolatban ráadásul bátran lehetünk kreatívok. Ezt a receptet ugyanis sokan készítik kukoricával, vörösbabbal vagy éppen újhagymával, miközben készülhet intenzíven csípősre, de akár kellemesen pikánsra is, csak az arányokon múlik minden. Az alábbiakban az általános alapreceptet közöljük! A paradicsomos rizs hozzávalói - 4 darab friss paradicsom - 40 dkg jázmin rizs - 1 fej hagyma - 3 gerezd fokhagyma - 1 darab jalapeno paprika - 5 dl alaplé - 4 dl paradicsomlé (lehetőleg friss paradicsomból passzírozva) - 3 evőkanál olívaolaj - 2 evőkanál mexikói fűszerkeverék A mexikói fűszerkeverék hozzávalói - 4 evőkanál őrölt chili - 2 evőkanál őrölt fűszerpaprika - 2 evőkanál őrölt kömény - 1 evőkanál fokhagymapor - 1 evőkanál őrölt oregánó - 1 teáskanál cayenne bors - 2 teáskanál chilipehely A paradicsomos rizs elkészítése A paradicsomos rizs elkészítésének első lépése, hogy megpucoljuk, majd felkockázzuk a hagymát. Ezt követően a jalapenót kell félbe vágnunk, eltávolítanunk a magjait, és apró darabokra vágni. Végül a fokhagymát reszeljük le vagy kipréseljük, ha úgy egyszerűbb. Amennyiben még nem készítettük volna el korábban, legkésőbb ezen a ponton állítsuk össze a mexikói fűszerkeveréket, amihez nem kell mást tennünk, csak a hozzávalókat összeönteni és jól elkeverni egy tálban. A következő lépés, hogy egy lábasban olívaolajat melegítünk, hozzáadjuk a hagymát és a jalapenót, majd addig dinszteljük, amíg a hagyma meg nem puhul benne. Ezt követően adjuk csak hozzá a fokhagymát, és az egészet jól elkeverjük, majd egy-két percig pirítjuk. Csak ezt követően adjuk hozzá a rizst. Alaposan keverjük át, hogy az olaj bevonja a szemeket és további négy-öt percig pirítsuk, aminek részeként kellemesen barna színt kaphat. Ekkor öntjük rá az alaplevet, majd jöhet a legfontosabb összetevő: a paradicsom! A sűrítményt önmagában, az egész paradicsomot pedig apró szeletekre vágva adjuk hozzá, méghozzá a mexikói fűszerkeverékkel együtt. Alaposan keverjük el, és egészen addig melegítsük, amíg forrni nem kezd. Amint forrásba lendül, a lábasra fedőt teszünk, majd alacsony lángon legalább 15 percig, illetve addig főzzük, ameddig a rizs meg nem puhul. Amint kellemesen puha lesz, az étel melegen, önmagában fogyasztható, de sokan adnak hozzá friss koriandert is az összhatás kedvéért.