A zöld paradicsom utóérlelése

Miután beköszöntöttek az első fagyok, a kiskertek lassan kiürülnek, de aki gondos gazdája volt például paradicsompalántáinak, az még mindig találhat rengeteg zöld termést. Ha ügyesek vagyunk, ennek sem kell enyészetté válnia!

A zöld paradicsom ugyanis érték, még ha önmagában nem is fogyasztható el. A napsütéses órák számának, illetve a hőmérséklet csökkenésével pedig nem is várható, hogy olyan gyönyörűen beérjenek, mint a Hódkertész üvegházaiban termesztett paradicsomok.

Hogy mit tehetünk azért, hogy a zöld paradicsomok ne vesszenek kárba? Ebben a cikkben ezt a kérdést válaszoltuk meg, és biztosak vagyunk benne, hogy gyakorlati tapasztalatainknak köszönhetően sokaknak nyújtunk segítséget.

Fontos, hogy még zölden szüreteljünk

Amennyiben még mindig sok zöld paradicsom van a kertünkben, nagyon fontos, hogy ne várjuk meg a tartós mínuszokat, mert ez az állapot még az ilyen termésekre is rossz hatást gyakorol. Szüreteljük le tehát még ebben a formában a paradicsomot!

A zöld paradicsom ugyanis legalább annyira értékes, mint a piros, noha friss fogyasztásra alkalmatlan. Ha a fagyok előtt leszedjük a termést, akkor elkerülhetjük, hogy a hideg idő hatására megrepedezzenek, illetve gyakorlatilag elrothadjanak a növényen.

A nyirkos őszi idő ráadásul szintén rossz hatást gyakorol rájuk, hiszen rengeteg kórokozó megtelepedhet rajtuk, amelyek gyakorlatilag teljesen tönkre tudják tenni a zöldséget. Hogy mit tegyünk a zölden leszüretelt paradicsommal?

A zöld paradicsom is beérhet

Kevesen tudják, de a zöld paradicsom a növényétől elszakítva is képes beérni. Talán nem lesz olyan ízletes és zamatos, mint a napon érett változatok, de néhány hét alatt így is fogyaszthatóvá válhatnak.

Az úgynevezett utóérés alapja, hogy kizárólag egészséges és sértetlen paradicsomokat szüreteljünk hozzá. Ezt követően helyezzük el őket papírdobozokban vagy faládákban úgy, hogy közvetlenül ne érintkezzenek egymással, tehát járjon közöttük a levegő.

Az éréshez elengedhetetlen feltétel a meleg. Ha olyan helyiségbe tesszük őket, ahol legalább 20 Celsius fok van, akkor néhány hét alatt a zöld paradicsomok fogyasztható állapotúvá válnak.

Nyilván, ha ennél jóval melegebb közeget tudunk biztosítani nekik, akkor elegendő lesz másfél-két hét ahhoz, hogy rothadás nélkül beérjenek. Minél érettebb állapotban sikerült leszüretelni a paradicsomot, annál előbb várható az érés.

A megfelelő hőmérséklet mellett sokat tehetünk a paradicsom éréséért azzal is, ha némi természetes etilént biztosítunk a folyamathoz. Ezt úgy érhetjük el természetes módon – mesterséges módszerekkel nem ajánlott kísérletezni –, ha a zöld paradicsomot banán vagy alma mellé, azok közvetlen közelébe helyezzük el.

A zöld paradicsom érését fontos nyomon követni, így legalább kétnaponta ellenőrizni az állapotukat. Néhány közülük biztosan tönkremegy, azonban érdemes mielőbb kidobni vagy elszeparálni őket, hogy az esetleges kórokozók ne terjedjenek át a többire.

Természetesen az utóérés mellett a zöld paradicsom akár savanyúságnak is elrakható, ha nem szeretnénk kísérletezni vele.