Szeretnénk idén valami könnyed paradicsomos étellel kiegészíteni a karácsonyi menüt? Mivel kedvenc zöldségünkkel leginkább az olasz és a mediterrán konyha bánik a legjobban, ezért érdemes errefelé nézelődni, ha feldobnánk valamivel az idei ünnepet.
Ehhez tökéletes hátteret nyújt a paradicsomszószban főtt hústekercs, ami Olaszországban egy tradicionális étel, különösen a déli részeken nagyon közkedvelt, szinte minden vasárnapi ebédnél ott van az asztalon. Alapja a friss marhahús – bár az olaszoknál gyakran készítik lóhúsból –, valamint a friss paradicsom, mint ami a Hódkertész üvegházaiban is terem. Érdekesség, hogy Szicíliában egyaránt ismert étel, arrafelé azonban egy kicsit más a recept. A paradicsomszósz azonban mindkét esetben egyezik, az alábbiakban viszont mi most az olaszos elkészítési módot állítottuk a középpontba. Nagy előnye, hogy a paradicsomszósz később felhasználható, így a hús mellé, kenyérre kenve vagy egy szuper spagetti ízesítésére is tökéletes. A paradicsomszószban sült hústekercs hozzávalói (2 személyre) - 2 darab vékony szelet tarja (marhahús); - 2 szelet mortadella; - 50g sajt (remélhetőleg reszelhető keménységű, hőre olvadó); - 200g spagetti tészta; - 4-5 darab friss paradicsom vagy 500 ml paradicsomszósz; - 1 darab főtt tojás; - 1 gerezd fokhagyma; - 1 fej hagyma; - 2 evőkanál olívaolaj; - 2 dl víz; - ízlés szerint só, bors és olasz fűszerek. A paradicsomszószban sült hústekercs elkészítése A hústekercs elkészítésének első lépése, hogy a marhahúst kiterítjük egy tányérra vagy egy deszkára és azokra egy-egy szelet mortadellát helyezünk, majd ízlés szerint egy-két szelet hagymát vágunk rá. Ezt követően hasábokra vágjuk a sajtot, felszeleteljük a főt tojást is, majd elhelyezzük a húson. Ha találunk néhány petrezselyemlevelet, az szintén kellemes ízhatást adhat a végeredmény számára. Ezután feltekerjük a húst, majd a tekercseket egy fogpiszkáló segítségével összetűzzük azért, hogy a sütés közben ne nyíljanak szét és ne folyhasson ki belőlük a sajt. Vegyünk egy tapadásmentes serpenyőt, majd a fokhagymát pirítsuk meg olívaolajon. Ebben az olajban kell enyhén megpirítani a hústekercseket. Ezt követően jöhet a paradicsomszósz elkészítése. Ha kész szószt vettünk, akkor csak öntsük rá, de sokkal ízlésesebb megoldás vár ránk abban az esetben, ha a friss paradicsomokat meghámozzuk, majd egy tányérban pürésítjük, és azt adjuk hozzá az egészhez – a saját szánk íze szerint fűszerezve. A paradicsomszósz mellé jöhet a víz, majd fedő alatt ebben a serpenyőben, fedő alatt lassabb fokozaton legalább 30-50 percig főzzük egészen addig, amíg a hús kellemesen meg nem puhul. Közben összeérnek az ízek, így a paradicsomszósz a hústól kap egy különleges aromát, a hús pedig a paradicsomtól. Ha elkészült, a hústekercseket tegyük ki tányérra, majd sós vízben főzzük meg a tésztát, ami a megmaradt paradicsomszósszal elkeverve tökéletes lesz köretnek. Természetesen a paradicsomszósz később másra is felhasználható lesz, bármilyen olaszos ételhez, sőt valamennyi tésztaételhez ideális választás.