Hogyan tároljuk helyesen a paradicsomot?

A paradicsom tárolásáról rengeteg tévhit terjeng az emberek között. Ki erre, ki arra a módszerre esküszik, miközben valójában csak nagyon kevesen tudják a helyes választ.

A kérdés márpedig rendkívül fontos, hiszen mindenki szeretné sokáig megőrizni az olyan érett paradicsomok frissességét, mint amilyenek a Hódkertész üvegházaiban is teremnek, sajnálatos módon azonban rengetegen nem ismerik a titok nyitját.

Különösen gyakori vita a paradicsom helyes tárolása, amióta a hűtőszekrények a hétköznapjaink részévé váltak, hiszen biztosan sokan felfigyeltek rá, hogy a zöldség a hűtés hatására elveszíti aromáját. Szakértők szerint azonban a hűtő nem feltétlenül ellensége a paradicsomnak!

Az ízéért szeretjük a paradicsomot

Az emberek többsége a paradicsomot az ízéért szereti. Nyilván nem elhanyagolható a húsában található rengeteg egészséges vitamin és ásványi anyag sem, azonban az aromája mindennél fontosabb.

Semmivel sem összehasonlítható, édes és telt ízvilág jellemzi, ami természetesen összefügg azzal, hogy mennyire érett állapotban szüretelik, illetve fogyasztják. Gyakran még a Magyarországon termelt paradicsom is több száz kilométert utazik ahhoz, hogy az asztalunkra kerüljön, ezért nagyon nehéz kihozni belőle a tökéletes aromákat.

A magyar paradicsom előnye, hogy jellemzően frissen, már éréshez közeli- vagy teljesen érett állapotban szedik le, így sokkal ízletesebb, mint azok a külföldről származó zöldségek, amelyeket jellemzően még éretlenül szüretelnek és raknak kamionra.

Bármelyik alternatíváról is legyen szó, a paradicsomot a szállítás közben hűteni kell. Ellenkező esetben a szállítmány idő előtt elrothadna, és nem tudna eljutni megfelelő minőségben a vásárlókhoz.

Itt fontos kiemelni, hogy a paradicsom egyike azoknak a zöldségeknek, amelyik képes beérni még azt követően is, hogy elszakították növényétől. Más kérdés, hogy ez a folyamat érzékelhető lesz az ízvilágán, így a közhiedelemmel ellentétben nem (csak) a hűtés az oka annak, hogy a messziről jött paradicsom nem annyira ízletes.

Így kell tárolni a paradicsomot

A helyes tárolás természetesen sokat segít abban, hogy a paradicsom megőrizze ízét és állagát. Több gasztroblogger egyetért abban, hogy ezt a zöldséget kizárólag szobahőmérsékleten lehet jól tárolni, méghozzá a szárak eltávolításával, a szárhoz csatlakozó felüket lefelé fordítva.

Ennek az oka, hogy a száron keresztül a paradicsom belsejéből képes elpárologni a víz, ami ráncosodást, idő előtti rothadást okoz. Fejtetőre állítva azonban ez a folyamat jelentősen lelassítható, a folyadék pedig ezáltal a zöldségben tartható.

A hűtő nem ellensége a paradicsomnak

Sokan tudják, hogy a paradicsomot nem ajánlott hűtőszekrényben tartani, azonban az is ismert, hogy a zöldség nyáron két-három napnál tovább nem tárolható szobahőmérsékleten – még a fenti módszerrel sem. Ilyenkor bátran tegyük őket hűtőszekrénybe!

Tény, hogy a hűtőben tárolt paradicsomok ízüket vesztik, azonban tapasztalataink szerint, ha a fogyasztás előtt 20-30 perccel kivesszük őket a hidegről, szobahőmérsékletre „melegedve” képesek visszanyerni eredeti ízviláguk jelentős részét, így alig érezzük majd, hogy valójában hűtőben tárolt zöldségről van szó.

Ezzel a módszerrel minimális kompromisszum mellett akár öt-hét napig is tárolható a paradicsom!