Így készíts isteni spagettit friss paradicsommal

Imádjuk a friss paradicsom ízét és mindent, ami ebből az isteni zöldségből készül? Akkor feltétlenül meg kell kóstolnunk az olaszok egyik legjobb specialitását, a friss paradicsomos körítéssel készített spagettit.

Az olyan friss paradicsom, mint amilyen a Hódkertész üvegházaiban is terem, nagyon könnyedén fel tudja dobni ételeinket. Legyen az egy egyszerű szendvics, egy pizza vagy éppen spagetti, íze és színe minden esetben kimagaslóan érvényesül.

Itthon teljesen általános, hogy a spagettit paradicsomszósszal készítjük, azonban az olaszoknál ez nem ennyire bevett dolog, éppen ezért most úgy döntöttünk, hogy bemutatjuk olvasóinknak, miként készíthetik el ízletesen ezt a közkedvelt tésztaételt friss paradicsom segítségével.

Hozzávalók (3-4 főre)

-          500 gramm spagetti

-          5-10 darab közepes méretű, érett, ízletes paradicsom

-          5-10 gerezd fokhagyma

-          ízlés szerint olívaolaj

-          néhány dekagramm vaj

-          egy marék bazsalikom (lehetőség szerint friss)

-          valamint só, bors és olasz fűszerek ízlés szerint

Elkészítés

Az olasz ételek nagy előnye, hogy nincs szükség hozzájuk séfengedélyre, mert nagyon egyszerűek, mégis rengeteg lehetőséget adnak arra, hogy feldobjuk őket egy kis szenvedéllyel. Ebben a receptben például Michael Ruhlman, az ismert gasztroíró egyik kiegészítésével készíthetjük el ezt az ételt.

Az első lépés, hogy vizet forralunk a tésztához. Miközben a víz melegszik a tűzhelyen, felkockázzuk a paradicsomokat. A tálalhatóság érdekében fontos, hogy kisebb kockák vagy háromszögek legyenek, de semmiképpen se szeletek. A friss zöldséget sózzuk és ízlés szerint fűszerezzük, de mindenképpen adunk hozzá bazsalikomot, majd egy tálban állni hagyjuk.

Ezt követően felapríthatjuk a fokhagymát, majd közben egy serpenyőben olajat hevítünk. Ebben nagyjából közepes lángon lepirítjuk a hagymát, miközben a tésztát is feltesszük főni, pontosan követve a csomagoláson feltüntetett utasításokat és időkereteket, hiszen minden tészta más és más ebből a szempontból.

Eddig nagyjából egy snassz spagettiként írható le a recept, azonban itt jön az izgalmas rész: el kell készíteni egy speciális emulziót, ami az egész étel jellegzetességét, erőteljes ízvilágát biztosítja majd.

Ehhez előbb ki kell önteni egy pohárba vagy egy másik tálba a paradicsom által engedett levet. Ezt egyenesen a serpenyőbe töltjük a piruló fokhagymához, majd az egészet behabarjuk egy kis vajjal, amitől az sokkal sűrűbbé válik.

Ez azért fontos, mert így könnyedén megtapad majd a tésztán, és ezáltal az egész spagetti könnyebben fogyasztható lesz, illetve sikamlósabb érzetet kelt. Ehhez a frissen megfőtt tésztát át kell forgatni a szószban – ha nincs sok, akár rá is önthetjük az egészet –, majd jöhet a tálalás.

Ehhez egy nagyobbacska lapos tányért választunk, és ügyelünk a rétegrendre: először a tésztát tesszük ki, majd erre adagoljuk az ízletes és friss paradicsomot. Ízlés szerint egy kis reszelt sajttal is feldobhatjuk, de azt mindig a meleg tésztára tegyük, ne a hideg paradicsomfeltétre!