Régen minden jobb volt: valóban változott a paradicsom íze az évek alatt?

Aki rendelkezik saját kerttel, vagy abban a szerencsés helyzetben van, hogy termelői paradicsomot tud vásárolni, az bizonyára nem tapasztalta még, de a hipermarketekben nagyon gyakori problémát jelentenek az íztelen zöldségek és gyümölcsök.

Bár senki sem tudja, hogy pontosan miért van ez így, de egyre több helyen olvasni és hallani, hogy az utóbbi években különösen a paradicsom már közel sem olyan ízletes és zamatos, mint annak idején, sőt elveszítette különleges illatát is, ami óriási problémát jelent.

Nyilvánvalóan nem minden esetben érvényes ez az állítás – a Hódkertész üvegházaiban például még mindig ízletes és illatos paradicsom terem –, azonban aki gyakran vásárol ilyen zöldséget nagyobb boltokból, az sokszor találkozhat az íztelenség problémájával.

Mintha éretlen zöldséget vagy gyümölcsöt vásárolt volna. Hogy miért van ez így? Egyáltalában valóban megváltozott a paradicsom íze az évek alatt? Szerencsére nem beszélhetünk erről ennyire sarkosan!

Mitől függ a paradicsom íze?

Nagy általánosságban elmondható, hogy a paradicsom ízét sok tényező meghatározza, de a leginkább a sav-cukor arányon múlik. A savasság ugyanis az ízélmény tekintetében legalább annyira lényeges, mint a cukor.

Ha a savtartalom magasabbra növekszik, akkor egy savanykásabb jelleg uralkodik a paradicsomban, ha viszont a cukortartalom a nagyobb, akkor jellemzően édeskésebb aromát kapunk. Íztelenség akkor alakul ki, amikor mindkét jellemző minimálisra csökken!

Ennek a hatására alakul ki az ízek változása, ami olyan jelentős, hogy már a tudomány figyelmét is felkeltette. Kutatások igazolják például, hogy a zöldségek és a gyümölcsök tartalma megváltozott, így kevesebb vitamin és ásványi anyag található bennük, ezzel egyetemben pedig cukortartalmuk egyaránt lecsökkent.

Ez a változás az elmúlt négy évtizedben volt jellemző, és csak feltételezések vannak arról, hogy mi ennek az oka. Valaki a termőtalaj kimerülésére fogja ezt a változást, más azonban a túlzott növénynemesítést vagy a szén-dioxid szint emelkedését nevezte meg.

Nem a paradicsom lett íztelen, a kínálat változott

Ha a fentiek igaznak bizonyulnak, akkor is adott egy kérdés: miért van az, hogy az otthoni kiskertben termelt paradicsomnak még mindig megvan az illata és az intenzív ízvilága?

A válasz erre a kérdésre alighanem az, hogy nem a paradicsom változott, hanem főként gazdasági okokból a boltokba kerülő fajtákat módosították, illetve azok termesztési módját változtatták meg.

A legtöbb termelő kínálatából ugyanis eltűntek az igazán jóízű, mondhatni klasszikus fajták, mert ezeket vagy nehezebb termeszteni, vagy nem olyan gazdaságos és jövedelmező a termesztésük, mint a rosszabb ízű, ellenben sokkal nagyobb terméshozammal kecsegtető típusoknak.

A legtöbb nagy boltba és hipermarketbe mesterséges körülmények között termesztett paradicsom kerül. Ezeknél az íz csak sokadlagos szempont az eladás szempontjából. Sokkal lényegesebb a megjelenés, az ár, a mennyiség, de még inkább az eltarthatóság.

Emiatt a vastagabb héjú, kevésbé ízletes, ámde hosszabban tárolható paradicsomok a legnépszerűbbek a boltok polcain, és ennek köszönhetően érezhetjük azt, hogy ennek a közkedvelt zöldségnek a zamata megváltozott, holott valójában semmi ilyesmi nem történt.