Paradicsomos málnalekvár – egy kis édesség az igazi ínyenceknek

Mindenki szereti a különleges ízeket és a lekvárt, ezért elhatároztuk, hogy bemutatunk olvasóinknak egy olyan különleges dzsemet, ami nagyszerűen ötvözi az egyik legkedveltebb zöldség és gyümölcs aromavilágát.

Bár itt és most elveszhetnénk olyan részletekben, miszerint a paradicsom valójában nem is zöldség, mint inkább gyümölcs, de mivel többek között a mi kultúránkban mindenki zöldségként fogyasztja, ezért ebbe nem érdemes belefolyni.

A paradicsomos málnalekvár előnye ráadásul, hogy gyakorlatilag semmi extra dologra nincs szükség hozzá, kis túlzással csak némi málnára, valamint olyan friss és zamatos paradicsomra, mint ami a Hódkertész üvegházaiban is terem.

Lássuk, hogy mi kell ahhoz, hogy paradicsomos málnalekvárt készítsünk otthon, és egyáltalán milyen receptúra szerint kell eljárnunk a legjobb eredményhez.

 A paradicsomos málnalekvár hozzávalói

-          1 kg friss málna         

-          25 dkg paradicsom (ami lehet több is, ha jobban éreznénk a paradicsomos ízeket)

-          50 dkg zselécukor      

-          3 dkg hibiszkuszvirág (opcionális, még különlegesebb ízt ad a lekvárnak)

A paradicsomos málnalekvár elkészítése

A folyamat legelső lépése, hogy minden összetevőt nagyon alaposan megmosunk és megtisztítunk a szártól, a kacstól, a levelektől és az egyéb felesleges dolgoktól, amelyek nem szükségesek.

Vannak, akik meghámozzák a paradicsomot, de amennyiben a héja benne marad, abból sem lehet túl sokat érzékelni, sőt az ízvilág szempontjából így még jobban kijöhetnek a paradicsomos aromák.

Miután alaposan megtisztítottuk a gyümölcs- és zöldséghúst, egy megfelelően nagy lábosba öntjük a málnát és a zselécukrot, majd nagyon alacsony hőfokon elkezdjük főzni. Amint a lábos átmelegedett, nagyon lassan kevergetjük.

A folyamatos keverés minden lekvár elkészítésekor rendkívül fontos, ellenkező esetben a massza könnyedén odakozmál, ami az egész végeredmény ízére rossz hatással lesz.

Addig kevergessük a málnát és a cukrot, amíg utóbbi szépen fel nem olvad, előbbi pedig egy kis levet nem enged.

Érdemes már előre kockára felvágni a paradicsomot, vagy egy kis segítséget kérni, hiszen ilyen állapotban kell hozzákeverni a felkockázott zöldséget, illetve opcionálisan a hibiszkusz virágát is.

A készülő lekvárt ezt követően legalább negyed órán át kell főzni, amíg össze nem érnek az ízek. Amennyiben kellően homogén állagot kaptunk, az egészet lehúzzuk a tűzhelyről és még ebben az állapotban, forrón üvegekbe töltjük.

Ilyenkor nagyon fontos az idő, hiszen lényeges: csak forró masszát szabad üvegbe tölteni, és a lezáráshoz is forró vízben áztatott kupakokat kell használni.

Ez a dunsztoláshoz elengedhetetlen, ha ugyanis légmentessé tudjuk tenni a lekvárt, akkor az ilyen formában hosszú évekig elállhat. Az üvegeket ehhez forró vízzel teli edénybe kell állítani, majd azt az edényt 25 percig tovább főzni, de nem forralni.

Amint letelt a 25 perc, az üvegeket hagyni kell kihűlni, és amelyik kupak behorpadt a vákuumtól, az biztosan évekig eláll majd a kamrában. Természetesen azért hagyjunk egy üveggel a hűtőbe is, hogy azonnal tudjuk frissen fogyasztani!