Ezért fontos a paradicsom rendszeres metszése, kacsolása

Miközben a paradicsom az egyik legnépszerűbb zöldségnek tekinthető a világ számos részén – így köztük hazánkban is –, megfelelő gondozás nélkül nem számíthatunk sem nagy terméshozamra, sem kellően egészséges zöldségekre.

A Hódkertész üvegházaiban termő paradicsom is csak rendszeres gondozás mellett tud kellően lédússá, éretté és egészségessé válni. Sokan nem tudják például, hogy ez a zöldség rendszeres metszést igényel, ami több szempontból is fontos a növény számára.

A hétköznapi nevén „kacsolásnak” hívott folyamat ugyanis kontroll alatt tartja a növekedést, miközben biztosítja az erősebb, egészségesebb paradicsomok mellett a nagyobb terméshozamot is.

Az alábbiakban megvizsgáljuk a kacsolás definícióját, illetve azt is, hogy hogy miért fontos a növény rendszeres metszése!

Mit nevezünk kacsolásnak?

A kacsolás a paradicsom metszésének népies elnevezése, ami a „kacs” szóból származik. Ez a kifejezés a levélnyél és a szár találkozásánál megjelenő hajtást jelenti – pontosan úgy, mint például a szőlőnél –, ami mind a növekedés, mind a termés tekintetében feleslegesnek tekinthető.

A sok kacs miatt a növény túlzottan besűrűsödik, nem tud megfelelően szellőzni, ami leginkább a termés minőségére gyakorol negatív hatást. A kacsolás során ezeket a felesleges nyúlványokat távolítjuk el annak érdekében, hogy szebb, erősebb és egészségesebb paradicsomokat szüretelhessünk.

Miért olyan fontos metszeni a paradicsomot?

Javítjuk a növény szellőzését

A paradicsom metszésének az egyik legfontosabb oka, hogy elősegítjük vele a szellőzést. Ha a kacsokat meghagyjuk, akkor a növény túl sűrűvé válik, a levelek között így megragadhat a nedvesség, amitől penészesedés alakulhat ki, sőt a gombás betegségek egyaránt könnyebben meg tudnak jelenni a növényen.

Ha a paradicsom növénye képes szellőzni, sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy egészségesebb terméseket neveljen ki, illetve a szezon végéig egészséges maradjon.

Növeljük a terméshozamot

Amennyiben rendszeresen kacsoljuk a paradicsomot, azzal hozzájárulunk ahhoz, hogy a növény által a gyökérzeten át felszívott tápanyagok ne felesleges hajtások nevelésére pazarlódjanak, hanem a termésben hasznosuljanak.

Minél jobban odafigyelünk a kacsok eltávolítására, annál inkább növelni tudjuk a terméshozamot, a nagyobb és egészségesebb paradicsomok kinevelésének esélyét.

Gyorsítjuk és javítjuk az érést

A kacsok nemcsak energiát és hasznos tápanyagokat vesznek el a termésektől, hanem nagyon sokszor a napfényt is. Márpedig a napfény elengedhetetlen az éréshez, hogy egészséges, piros, lédús és ízletes zöldségeink lehessenek. A felesleges hajtások levágásával ezt a folyamatot elősegíthetjük.

Megelőzhető a túlburjánzás

A paradicsom egyike azoknak a növényeknek, amelyek hajlamosak túlburjánzani, avagy annyi felesleges hajtást növeszteni, hogy azzal gyakorlatilag saját magát pusztítja el a növény, illetve megnehezíti növekedését.

Ha a kacsokat időben eltávolítjuk, a növény szára sokkal erősebb lehet, ezáltal ellenállóbb a környezeti hatásoknak, így hosszú hónapokig láthat el minket friss paradicsommal.