Miközben a paradicsom az egyik legnépszerűbb zöldségnek tekinthető a világ számos részén – így köztük hazánkban is –, megfelelő gondozás nélkül nem számíthatunk sem nagy terméshozamra, sem kellően egészséges zöldségekre.
A Hódkertész üvegházaiban termő paradicsom is csak rendszeres gondozás mellett tud kellően lédússá, éretté és egészségessé válni. Sokan nem tudják például, hogy ez a zöldség rendszeres metszést igényel, ami több szempontból is fontos a növény számára. A hétköznapi nevén „kacsolásnak” hívott folyamat ugyanis kontroll alatt tartja a növekedést, miközben biztosítja az erősebb, egészségesebb paradicsomok mellett a nagyobb terméshozamot is. Az alábbiakban megvizsgáljuk a kacsolás definícióját, illetve azt is, hogy hogy miért fontos a növény rendszeres metszése! Mit nevezünk kacsolásnak? A kacsolás a paradicsom metszésének népies elnevezése, ami a „kacs” szóból származik. Ez a kifejezés a levélnyél és a szár találkozásánál megjelenő hajtást jelenti – pontosan úgy, mint például a szőlőnél –, ami mind a növekedés, mind a termés tekintetében feleslegesnek tekinthető. A sok kacs miatt a növény túlzottan besűrűsödik, nem tud megfelelően szellőzni, ami leginkább a termés minőségére gyakorol negatív hatást. A kacsolás során ezeket a felesleges nyúlványokat távolítjuk el annak érdekében, hogy szebb, erősebb és egészségesebb paradicsomokat szüretelhessünk. Miért olyan fontos metszeni a paradicsomot? Javítjuk a növény szellőzését A paradicsom metszésének az egyik legfontosabb oka, hogy elősegítjük vele a szellőzést. Ha a kacsokat meghagyjuk, akkor a növény túl sűrűvé válik, a levelek között így megragadhat a nedvesség, amitől penészesedés alakulhat ki, sőt a gombás betegségek egyaránt könnyebben meg tudnak jelenni a növényen. Ha a paradicsom növénye képes szellőzni, sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy egészségesebb terméseket neveljen ki, illetve a szezon végéig egészséges maradjon. Növeljük a terméshozamot Amennyiben rendszeresen kacsoljuk a paradicsomot, azzal hozzájárulunk ahhoz, hogy a növény által a gyökérzeten át felszívott tápanyagok ne felesleges hajtások nevelésére pazarlódjanak, hanem a termésben hasznosuljanak. Minél jobban odafigyelünk a kacsok eltávolítására, annál inkább növelni tudjuk a terméshozamot, a nagyobb és egészségesebb paradicsomok kinevelésének esélyét. Gyorsítjuk és javítjuk az érést A kacsok nemcsak energiát és hasznos tápanyagokat vesznek el a termésektől, hanem nagyon sokszor a napfényt is. Márpedig a napfény elengedhetetlen az éréshez, hogy egészséges, piros, lédús és ízletes zöldségeink lehessenek. A felesleges hajtások levágásával ezt a folyamatot elősegíthetjük. Megelőzhető a túlburjánzás A paradicsom egyike azoknak a növényeknek, amelyek hajlamosak túlburjánzani, avagy annyi felesleges hajtást növeszteni, hogy azzal gyakorlatilag saját magát pusztítja el a növény, illetve megnehezíti növekedését. Ha a kacsokat időben eltávolítjuk, a növény szára sokkal erősebb lehet, ezáltal ellenállóbb a környezeti hatásoknak, így hosszú hónapokig láthat el minket friss paradicsommal.