Akinek van saját kiskertje, az biztosan minden évben megkísérel paradicsomot termeszteni, azonban a legtöbben szomorúan nyugtázzák, hogy soha nem lesz olyan szép és egészséges a termés, mint amit a boltban meg lehet vásárolni.
Ennek az oka, hogy a Hódkertész üvegházaiban termő paradicsom például óriási szakértelem mentén terem, ami nemcsak látványos, hanem egyben ízletes termést is eredményez, csakhogy kevesen tudják: üvegházak nélkül ez otthoni kiskertben kivitelezhetetlen. Pontosabban legfeljebb csak egy-két hétig élvezhetők a termések, azonban nagyon nehéz ennél többet kihozni néhány paradicsompalántából. Ha mégis megpróbálnánk, az alábbi hasznos tippek garantáltan a segítségünkre lesznek. Fontos a megfelelő paradicsomfajta kiválasztása Az első és legfontosabb, ha szeretnénk egészséges paradicsomot termeszteni a kertben, hogy megfelelő fajtát választunk ehhez. A legtöbb típus ugyanis bár jól érzi magát a hazai klímán, az 50-70 centiméteres bokrocskák pedig jellemzően szép termésekkel látnak el minket, azonban vannak fajok, melyek egyszerűen nem képesek speciális gondozás nélkül teremni. Magyarországon különösen szerencsések a következő fajták: - Ace 55: elsődlegesen nagy termése miatt közkedvelt, és nemcsak friss fogyasztásra alkalmas, hanem befőzésre is. - Balkonstar: ha nincs nagy kertünk, csak a balkonon vagy magaságyásban termelnénk paradicsomot, akkor a Balkonstar egy korai érésű, aprócska gömb alakú terméssel tud megörvendeztetni minket. - Buzau 50: egy főként befőzésre alkalmas paradicsomfajta, amit sokan kedvelnek frissen is, nagy előnye viszont, hogy nem túl kényes. - Coralina: a fürtös paradicsomok egyik mintapéldánya, mely ideális választás a zamatos, apró szemű finomságok kedvelőinek. - Goldkrone: szintén a koktélparadicsomok táborát erősítő különlegesség, mely narancsos színével és kellemesen édes ízével hódít. - Kecskeméti 3 F1: közkedvelt típus itthon, mely nagyon korán terem, közepes méretű bogyói pedig kellemesen édeskés ízvilágot kínálnak. - Lugas F1: nevéhez hűen egy közkedvelt lugasparadicsomról van szó, ami akár késő őszig képes biztosítani zöldséget a megfelelő gondoskodás mellett. - Manó: a nagyon korai paradicsomfajták kedvelőinek lehet jó választás, gyors fejlődés és édes ízek jellemzik. Fontos a megfelelő ültetés Sokan már ott elakadnak a paradicsom termesztésével, hogy nem tudják megfelelő módon kiültetni a palántát. A paradicsomot mindig május közepén, a fagyosszentek után telepítjük ki, 30-50 centiméteres távolságokban, ültetéskor 5-10 centiméterrel mélyebben ültetve őket, mint ahogyan a palánták földmagassága volt. Ez segíti a paradicsom megmaradását és megerősítését. Fontos jól beöntözni az ültetés után, de permetezésre is szükség lesz. A réztartalmú gombaölő például elengedhetetlen ahhoz, hogy a paradicsom ellenálljon a gombabetegségeknek, ami manapság már minden földben megtalálható. Ezen felül érdemes mulccsal takarni azt a talajfelületet, ahová a paradicsomot elültettük, ez ugyanis védelmet nyújt a kiszáradással szemben, illetve csökkenti a gombás megbetegedések lehetőségét is. Ilyen háttérrel már biztosan finom és érett zöldség teremhet a kertünkben!