Kipróbálnánk valami újat? Akkor ültessünk fekete paradicsomot a kertbe!

A paradicsom hatalmas utat járt be addig, hogy manapság itthon és a világ egy nagyon jelentős részén ilyen közkedvelt zöldséggé váljon. Nem véletlen, hogy folyamatosan igyekeznek nemesíteni és továbbfejleszteni, aminek eredményeképpen sok-sok új típusa jelenik meg a piacon.

Ilyen példának okáért a fekete paradicsom is, amiről már itt az elején fontos leszögezni, hogy nem genetikai módosítással hozták létre, hanem azzal, hogy éveken át keresztezték az egyes fajokat, így rengeteg különféle megjelenésű és tulajdonságú változata született.

Nyilvánvalóan a fekete paradicsom nem lesz rögtön sztenderd vagy széles körben ismert és elfogadott, a többség nem enged az olyan klasszikus fajtákból, melyek a Hódkertész üvegházaiban is teremnek, azonban a jövőben mindez teljesen megváltozhat.

A fekete paradicsom, azaz a kumato

A fekete paradicsom, vagy más néven kumato rendkívül különleges, méghozzá több szempontból kifolyólag is. Egyrészt nem létezik belőle éretlen, gyakorlatilag minden érési állapotban ízletes és fogyasztható, sőt mi több, aromavilága sokkal fűszeresebb és karakteresebb, mint hagyományos társaié.

Formáját tekintve teljes egészében megegyezik a piros paradicsommal, annyi különbséggel, hogy feketés árnyalatú, viszont ez csak a héjára jellemző, a zöldség belülről ugyanúgy piros, mint a többi paradicsomnak.

Mikor a termés megjelenik a bokron, kezdetben ugyanúgy zöldes árnyalatúak, majd az érés során kezdenek el fokozatosan feketedni. Érdekesség, hogy nemcsak színvilágában, hanem a tartalmát tekintve is sikerült magasabb szintre emelni ezt a zöldséget, hiszen sokkal több antioxidáns található meg benne, mint a közönséges paradicsomokban.

Emiatt sokkal több jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre, ezáltal védelmet nyújt a megfázások ellen, segít megelőzni az elhízást, de még a cukorbetegség kialakulását is gátolja, sőt mi több, a daganatos megbetegedésekkel szemben egyaránt jótékony hatást gyakorol.

Ez utóbbi nyilvánvalóan nem volt tudatos hatás a keresztezés során, azonban bizonyára senkinek sem lesz ellenére, ha egy megjelenésében különleges, ámde ízletesebb és egészségesebb paradicsomot fogyaszthat.

Fekete paradicsom a kertben

Felcsillant a szemünk, és szívesen termesztenénk fekete paradicsomot a kertben? Ebben az esetben van egy nagyon jó hírünk: a hazai klíma tökéletesen alkalmas arra, hogy ilyen zöldségtípust válasszunk, azonban nem árt tudni, hogy a növény óriásira megnőhet, ezért csak támrendszer mellett termeszthető.

Ez ráadásul nemcsak a bokrok magassága miatt indokolt, hanem azért is, mert a fekete paradicsom termése is súlyos, ezért az erős támaszték elengedhetetlen ahhoz, hogy a vékony és gyenge ágak ne törjenek le a helyükről.

A fekete paradicsom imádja a napot, ezért nem szabad árnyékos helyre ültetni, de még a félárnyékot sem kedveli – ellentétben bizonyos hagyományos paradicsomfajtákkal –, ezeket leszámítva azonban minden tekintetben ugyanúgy járjunk el vele, mint jól ismert típusaival.