Egy rejtélyes betegség lehet idén a híres magyar paradicsom legnagyobb ellensége

Idén is nehéz év elé nézhetnek a magyar paradicsomtermesztők, miután Magyarországon is felfedezték azt a veszélyes baktériumot, ami egy rejtélyes betegséget generálva a termelés jelentős kiesését idézheti elő - noha egyelőre még rengeteg a kérdés ezzel a kapcsolatban.

A kórokozó kapcsán ugyanis bár folyamatosan zajlanak a kutatások, azonban még mindig nem tisztázott, hogy minden fajra ugyanolyan veszélyes-e a baktérium, vagy léteznek rezisztens típusok, tehát a veszély bár adott, egyelőre még kevés tapasztalat gyűlt össze a hatásos védekezéshez.

Egyelőre még több olyan régió van az országban, ahol nem jelent meg a baktérium, így a Hódkertész üvegházaiban termő friss paradicsomok egyelőre nincsenek veszélyben, de a jövőben egy globális problémává fokozódhat ez a helyzet.

Már nyolc éve ismerik a kórokozót Európában

A betegség kapcsán már bizonyított, hogy kiváltója a Ralstonia pseudosolanacearum nevű baktérium, melynek jelenlétét először 2015-ben mutatták ki Európában, érdekessége pedig, hogy közel sem csak a paradicsomra jelent veszélyt, hanem más zöldségekre, sőt gyümölcsökre is.

A baktériumot kimutatták például Belgiumban, ahol rózsákat támadott meg, de később Lengyelországban is regisztrálták, Németországba pedig interneten keresztül vásárolt gyömbérrel hatolt be, lévén ezeken a növényeken mutatták ki először, majd nem sokkal később üvegházban termesztett uborkákat fertőzött meg.

A paradicsomra különösen nagy veszélyt jelentő baktérium pedig Magyarországon is megjelent, több jelentés is érkezett Hajdú-Bihar-, Zala- és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékből, és bár eredetét már vizsgálják a szakértők, egyelőre nem létezik olyan kémiai védekezési lehetőség, amivel lehetőség lenne megóvni a zöldségeket a betegségtől.

Emiatt sokan arra számítanak, hogy amennyiben a kórokozó elterjed, akkor nagyon súlyos károkat okozhat a magyar paradicsomtermesztőknek, az eddigi tapasztalatok alapján az sem zárható ki, hogy bizonyos helyeken akár száz százalékos is lehet a terméskiesés.

A betegség évekig kivonhatja a termelésből a fertőzött területet

Miután a baktérium már évek óta okoz fejtörést a kontinensen, ezért annyit már lehet tudni róla, hogy terjedésének elsődleges forrása általában a szaporítóanyag, ami eleve fertőzött. Elegendő csak egy-két beteg tő ahhoz, hogy teljes területek váljanak használhatatlanná évekre.

A legrosszabb azonban, hogy a termést megfertőzhetik a művelésben résztvevő gépek, eszközök és személyek egyaránt, de a kimutatások szerint a baktérium akár az öntözővíz által is bejuthat a termőhelyre.

A legnagyobb probléma, hogy a magyar gyümölcs- és zöldségtermelők már a kórokozó nélkül is szorult helyzetben voltak, hiszen az erős tavaszi fagyok miatt rengeteg zöldség- és gyümölcs terméshozama drasztikusan megcsappanhat, miközben a külföldi túlkínálat is egyre nagyobb méreteket ölt.

Hiába gyengébb minőségű az Európa más országaiból érkező zöldség és gyümölcs, a nagyobb mennyiségből fakadóan olcsóbban lehet árulni őket, ami hatással lesz a magyar termelői árakra is, mely könnyedén dominó-effektust indíthat el.