Így készül a paradicsomos tart, a franciák különleges pizzája

A paradicsom egy világszerte ismert és közkedvelt zöldség, ami nagyon sok gasztronómiában fontos szerepet játszik. Nem meglepő ennek fényében, hogy rengeteg olyan paradicsomos étel létezik a világon, amiről korábban talán még csak nem is hallottunk.

Ilyen például a paradicsomos tart, amit sokan csak a franciák különleges pizzájaként ismernek, és alapvetően nem is tévednek vagy túloznak vele, hiszen valóban óriási átfedés van a kettő között, de különbségeik miatt érdemes külön kezelni őket.

Ami lényeges hasonlóság, hogy az olaszok és a franciák ételének is az olyan friss és ízletes paradicsom adja az alapját, mint ami a Hódkertész üvegházaiban is megterem. Ez azonban alapvetően még nem minden, ezért itt az idő megismerkedni a paradicsomos tart hozzávalóival és elkészítésének módjával, hiszen könnyedén a család legújabb kedvence válhat belőle.

A paradicsomos tart hozzávalói

Az alábbi hozzávalók egy darab – nagyjából egy kisebb tepsi méretű – tart elkészítésére elegendők:

-          1 csomag jobb minőségű leveles tészta

-          3-400 gramm, azaz 3-4 darab friss paradicsom

-          1 evőkanál zsemlemorzsa

-          1 evőkanál mustár (ha lehet dijoni mustár)

-          5-10 gramm parmezán sajt

-          1 gerezd fokhagyma

-          1 csipet chilipehely vagy valamilyen csípős darált paprika

-          1 teáskanál provance-i fűszerkeverék (ilyen név alatt kapható a boltban)

-          2-3 evőkanál olívaolaj

-          ízlés szerint só és bors

A paradicsomos tart elkészítése

Általánosságban elmondható, hogy a paradicsomos tart elkészítése egyáltalán nem nehéz, egy alig 40-50 perc alatt teljes egészében megsüthető finomság, ami az első alkalommal megragad a fejünkben, és elvarázsolja ízlelőbimbóinkat pontosan úgy, mint a pizza.

Az elkészítés folyamatát azzal indítjuk, hogy a leveles tésztát sütőpapírra tesszük, majd a széleit körben nagyjából 1-2 centiméter vastagon – a tepsink méretétől függően – felhajtjuk, majd késsel felbarázdáljuk, gyakorlatilag minden oldalról bevagdaljuk, majd a tészta középső részét egy villával megszurkáljuk.

Ezután megkenjük az egészet mustárral, zsemlemorzsát szórunk rá gazdagon, majd parmezánt reszelünk az egészre. Ezt követően a friss paradicsomokat nagyjából 4-5 mm vastagságú szeletekre vágjuk, és szépen telerakjuk vele az egész tésztát a behajtásokig úgy, hogy a szeletek kisebb-nagyobb mértékben fedjék egymást.

Ebben az állapotban friss fokhagymát nyomunk a paradicsomra, majd megszórjuk az egészet a provance-i fűszerkeverékkel, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk – ha szükség van rá –, elhintjük a chilit, majd az egészet meglocsoljuk gazdagon olívaolajjal.

A paradicsomos tartot ebben az állapotban kell a sütőbe tenni 20-30 percre, amit korábban már 200 fokra előmelegítettünk, de ha szeretnénk, grillen is bátran kísérletezhetünk vele, nagyon jó eredmények születhetnek, viszont ilyen esetekben nem árt odafigyelni egy fontos dologra.

Ez nem más, minthogy a grillen a szén és a tészta közé valami hőzáró réteg kerüljön, például egy vastagabb szikla vagy sütőlap, hogy a hő ne közvetlenül a tészta felületét érje.