Gyors és ízletes nassolni való: így készíts fokhagymával sült paradicsomot!

Szeretjük a zöldségből készült ízletes nassolni valókat? Ebben az esetben mindenképpen ki kell próbálnunk ezt a nagyszerű receptet, melyhez szinte nincs is szükség másra, csak némi paradicsomra és fokhagymára, ami előételként vagy más készétel kiegészítéseként sem utolsó.

A fokhagymával sült paradicsom ugyanis egy nagyon sokoldalú finomság. Hatásos és emlékezetes ízvilága mellett nagy előnye, hogy nagyon sokféle sülthöz, illetve rengeteg ételhez illeszkedik, ezért akár köretként, kiegészítőként egyaránt ideális választás.

Ez a recept is bizonyítja, hogy a paradicsom milyen sokoldalúan felhasználható, hiszen nemcsak szósznak, levesnek, lecsónak vagy salátának megfelelő, hanem önmagában is jól fogyasztható, például fokhagymával kiegészülve, aminek jóvoltából egy nagyon érdekes végeredmény születhet.

Különösen jó választás azok számára, akik nem szeretnek túl sok időt tölteni a konyhában, és szívesen próbálkoznak újdonságokkal, hiszen ehhez az ételhez gyakorlatilag nincs szükség másra, csak olyan friss paradicsomokra, mint amelyek a Hódkertész üvegházaiban is teremnek, valamint fokhagymára és néhány egyéb alapfűszerre.

Nagy előnye, hogy a recepthez akár már kicsit puhább paradicsomok is bátran felhasználhatók, így amennyiben salátához vagy szendvicshez már nem megfelelő, ehhez az ízletes nassolni valóhoz még éppen ideális lesz. Lássuk, hogy mi kell hozzá és hogyan készíthető el!

Hozzávalók (nagyjából 4 adaghoz)

 -          70-80 dkg friss paradicsom

-          4 gerezd fokhagyma

-          1 evőkanál olívaolaj

-          petrezselyem

-          bazsalikom

-          ízlés szerint só és bors

Elkészítés

A fokhagymás sült paradicsom elkészítése egyáltalán nem tart sokáig, ha nagyon lassan és komótosan dolgozunk, még az előkészületekkel együtt is bőven elkészül 30 perc leforgása alatt.

Kezdésnek a friss paradicsomokat szeleteljük fel úgy, hogy vastagabb körszeleteket kapjunk. Válasszuk szét őket, majd fordítsuk mindegyiket az oldalára, és helyezzük őket egy olyan tepsibe, melyet előzőleg sütőpapírral béleltünk.

Spricceljünk a paradicsomokra friss olívaolajat. Ha van olajspray, akkor permetezzük meg őket vékonyabban. Ezt követően vágjuk apró szeletekre a fokhagymát, és oszlassuk el őket a paradicsomszeleteken. Ha ügyesek vagyunk, akár 2-3 kis darabka is juthat minden egyes paradicsomra.

Ezt követően sózzuk és borsozzuk meg, majd végül tegyünk rájuk egy kis őrölt petrezselymet, illetve bazsalikomot. Ezt követően melegítsük elő a sütőt legalább 190 fokra, és ebben az állapotban süssük legalább 20 percig.

Ha elkészült, azonnal fogyasztható, valaki pirítóssal eszi, valaki önmagában, húsételek mellé vagy éppen köreteken kedveli, a határ a csillagos ég, azonban fontos, hogy ne hagyjuk kihűlni, mert utána nagyon kiszárad.

Aki szereti a sajtot, a fokhagymás sült paradicsom nagyon kellemesen feldobható egy kis reszelt sajttal, ízlés szerint bármelyik típussal, azonban fontos, hogy csak azt követően tegyük a szeletekre, miután kivettük a sütőből.