Így készül az eredeti gazpacho, az egyik legjobb paradicsomos finomság

A spanyol konyha különösen gyakran használja a paradicsomot. Alig van olyan ételük, amiben nem szerepel legalább mellékesen, de nagyon sok finomságban inkább dominanciát élvez. Ilyen étel többek között a gazpacho is!

Az igazi, eredeti és hamisíthatatlan gazpacho alapját ugyanis olyan friss paradicsomok adják, mint amilyenek a Hódkertész üvegházaiban is teremnek. A levesek közé sorolható ételben bár ez a zöldség dominanciát élvez, azonban a paprika az uborka és a hagyma is legalább annyira fontosak mellette.

Egy olyan ízletes finomságról van szó, amit még gyakorlatilag főzni sem kell, azonban elkészítéséhez így is szükség van egy tuti receptre, valamint néhány jó tanácsra ahhoz, hogy a végeredmény jól süljön el.

Éppen ezért még mielőtt rátérnénk a hozzávalókra, valamint arra, hogy miként kell elkészíteni ezt az isteni étket – ami nemcsak laktató, hanem egyben frissítő is –, lássuk a legnagyobb buktatóját.

A paradicsom hámozásán múlik minden

A paradicsomot az emberek többsége héjával együtt fogyasztja, azonban a gazpacho elkészítéséhez elengedhetetlen, hogy lehámozzuk, ami rengeteg technikai nehézséggel jár. Ezen a ponton sokan inkább a konzerves változat mellett döntenek, de nem érdemes, mert ebben az esetben erőteljes hiányérzetünk lesz majd.

Hogy miként kell meghámozni a paradicsomot? Nagyon egyszerűen! Vegyük kézbe a tisztított zöldséget, majd az alját vágjuk meg keresztalakba. Ezt követően egy pillanatra dobjuk forrásban lévő vízbe, majd lássunk csodát!

A forró víztől ugyanis a paradicsom gyakorlatilag magától ledobja a héját, nekünk már csak finomítani kell az egészet, és hozzá is kezdhetünk az ínycsiklandozó gazpacho elkészítéséhez. Lássuk, hogy mi kell hozzá!

Hozzávalók (4 adaghoz)

-          6 darab friss paradicsom

-          1 darab kígyóuborka

-          2 darab paprika (TV paprika vagy kaliforniai paprika)

-          1 fej hagyma

-          2 gerezd fokhagyma

-          1 darab zsemle

-          1 evőkanál borecet (vagy almaecet)

-          2 evőkanál olívaolaj

-          ízlés szerint só, bors és egyéb fűszerek (valaki szereti olaszos aromavilággal)

A gazpacho elkészítése

Az alábbi gazpacho recept elkészítési ideje még akkor sem sokkal több 20-25 percnél, ha korábban soha nem volt dolgunk ezzel az étellel.

Az első teendőnk, hogy meghámozzuk a paradicsomot. Amennyiben nincs hozzá bevett módszerünk, használjuk a fentiekben bemutatott vízforralós trükköt, és miután a héj elvált a zöldség húsától, daraboljuk fel a paradicsomokat.

Ezt követően a többi zöldséggel is járjunk el hasonlóan, így hámozzuk meg és daraboljuk fel őket, de mindegyikből tegyünk félre egy keveset, mert megfelelő lehet levesbetétnek.

A gazpacho elkészítése innentől kezdve már csak egy karnyújtásnyira van. Tegyünk minden hozzávalót egy tálba, ízlés szerint fűszerezzük, majd turmixoljuk össze addig, amíg leveses vagy főzelékes állagot nem kapunk, de friss zöldség esetén inkább krémleveses jelleget kell eredményeznie az egésznek.

Érdemes lehűteni és állni hagyni, hogy az ízek összeérjenek benne, de rögtön fogyasztható, miután belekevertük a korábban félretett zöldségeket, illetve készítettünk hozzá egy-két szelet pirítóst.