Paradicsom elrakása házilag? Íme néhány egyszerű recept!

Sokan szeretik ősszel és a téli időszakban is feleleveníteni a nyár ízeit, köztük a paradicsom semmivel sem összehasonlítható aromáját. Különösen augusztusban, a paradicsom főszezonjában ez nagyon sok családnál teljesen általános – és közel sem csak vidéken.

Az olyan kimagasló minőségű magyar paradicsomnak köszönhetően – mint ami a Hódkertész üvegházaiban is megterem – bárkinek lehetősége van elrakni házilag néhány üveg finomságot, legyen szó akár paradicsomléről, akár püréről vagy éppen savanyúságról.

Amennyiben mi is szeretnénk élni idén ezzel a lehetőséggel, az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos tudnivalót, illetve receptet, ami óriási segítség ebben az időszakban.

Előkészületek

Ha paradicsommal szeretnénk dolgozni, akkor nagyon fontos, hogy megfelelően felkészüljünk és tisztában legyünk bizonyos alapfogalmakkal a tartósítás terén, ami nélkül kevés sikerélményünk lesz. A legfontosabbak a következők:

Szalicil, nátrium-benzoát, borkősav – vagyis a tartósítás

A paradicsom elrakásakor elengedhetetlen a tartósítás. Ennek kétféle módja létezik. Az egyik, hogy adalékanyagot adunk hozzá, például szalicilt, nátrium-benzonátot vagy borkősavat. Lehetőségeinkhez mérten előbbi kettőt ajánlott csak nagyon kis mennyiségben adagolni, mert jelentősebb mennyiségben nem túl egészségesek.

Szárazdunszt – vagyis tartósítás természetesen

Ha el szeretnénk kerülni a paradicsom elrakásakor a tartósítószerek használatát, akkor a száraz dunszt a legjobb módszer. Lényege, hogy a befőzendő paradicsomot forrón helyezzük üvegbe, úgy hogy az alapanyag fokozatosan forrjon. Ebben az állapotban kell szorosan lezárni az üvegeket, majd pokrócba bugyolálva hagyni, hogy kihűljenek. Ez a módszer néhány évig garantált tartósítást eredményez.

Receptek paradicsom elrakásához

Paradicsomlé

A paradicsomlé a legegyszerűbb módja a paradicsom elrakásának. Nincs más dolgunk hozzá, mint megmosni és csumázni a gyümölcsöt, majd egy szűrőn átpasszírozni az egészet. Az így kapott levet felforraljuk, 15 percig hagyjuk forrásban, majd ebben az állapotban üvegekbe töltjük dunsztolni.

Paradicsomszósz

Az ízesített paradicsomszósz nagyon sok ételnél tehet jó szolgálatot. Elrakása szintén egyszerű, csak tisztítsuk meg és vágjuk össze a paradicsomot – a legjobb, ha előtte a héjától is megszabadítjuk –, majd adjunk hozzá egy fej vöröshagymát, egy kicsumázott paprikát, némi aprított zellerzöldet és ízlés szerint zellergumót.

Az egészet főzzük addig, amíg pépes nem lesz, ízlés szerint bátran adjunk hozzá fűszereket – például olaszos finomságokat –, majd még forrón töltsük üvegekbe és dunsztoljuk szárazon.

Egész paradicsom elrakása olajban

Hogy miként lehet egész paradicsomokat elrakni különösebb nehézségek nélkül? Meglepően egyszerűen! Csak válasszunk még nem teljesen érett vagy félérett paradicsomokat hozzá, tegyük őket tisztítás után dunsztos üvegbe, majd öntsünk rájuk valamilyen növényi olajat – például olívát – úgy, hogy ellepje az egészet.

Az üveg száját zárjuk le, télen bármikor felnyithatjuk és ehetünk belőle friss paradicsomot, vagy egy kis olaj leöntésével akár salátát is készíthetünk a segítségével.