Paradicsomtermesztés a lakásban? Télen sem akadály!

Annyira szeretjük a paradicsomot, hogy télen sem szeretnénk lemondani róla? Sokan élnek abban a tévhitben, hogy a paradicsom kizárólag a szabad ég alatt termeszthető, és csak a nyári időszak alkalmas hozzá, holott valójában akár a lakásban is megterem, sőt beérik ez a zöldség.

Nyilvánvalóan a Hódkertész üvegházaiban is nagyon sokáig terem friss paradicsom, hogy télen se kelljen lemondanunk róla, de ha magunk próbálkoznánk a termesztéssel pontosan úgy, mintha egy szobanövény lenne, akkor sem lehetetlen küldetésre vállalkozunk.

Már itt az elején nagyon fontos kiemelni azonban, hogy ehhez speciális paradicsomfajtára lesz szükségünk, hiszen nem mindegyik bírja a beltéri levegőt és közeget, sőt még az ilyen célzattal kifejlesztett zöldségek sem mindig élik túl a próbálkozásokat.

A lakásban való paradicsomtermesztés ugyanis nem egyszerű feladat, de most segítünk legalább elindulni ezen a rögös úton!

Mire lesz szükség a lakásban, ha paradicsomot termesztenénk?

Az első és legfontosabb, hogy a paradicsom beltéri neveléséhez olyan helyiséget válasszunk, ahol rengeteg a fény. Egy délre néző, több ablakkal rendelkező szoba például ideális lehet számára, hiszen a paradicsomnak naponta legalább 12-13 óráig szüksége lesz fényre, amit télen mesterséges módon kell biztosítanunk számára.

A paradicsom köztudottan imádja a meleget, így a fény mellett legalább 22-24 Celsius fokot kell biztosítani a növényeknek napközben, de éjszaka 16-18 Celsius fokra is lecsökkenthetjük környezetükben a hőfokot.

Lényeges továbbá, hogy a helyiség levegőjének kellően párásnak kell lennie, így gondoskodnunk kell egy párásító berendezésről, vagy arról, hogy a növények közelében legyen egy vízzel teli edény, ami biztosítja számukra a kipárolgás révén a párát.

Milyen paradicsomfajták alkalmasak beltéri termesztésre?

Amint azt fentebb is írtuk már, nem minden paradicsomfajta alkalmas arra, hogy a lakásban termesszük. Fontos, hogy minél alacsonyabb növésű típus legyen, és a tapasztalatok szerint az apróbb bogyós termésű megoldások szintén szerencsésebbek, mert rövidebb idő alatt beérnek.

Ezen felül nem igényelnek olyan sok fényt és nagy meleget. Különösen alkalmas a beltéri termesztésre a Kolibri és a Gyöngy sárga paradicsom, de kifejezetten ilyen esetekre álmodták meg az Erkély csoda paradicsomot, ami szintén nem túl kényes a beltéri környezetre.

A beltéri paradicsom gondozása

A megfelelő fajta kiválasztása mellett nagyon fontos, hogy a lakásban termesztett paradicsomnak a gondozására is odafigyeljünk. A palántázás ugyanúgy zajlik, mintha szabadföldbe terveznénk vele, bár érdemes lehet tápanyagban gazdag virágföldet választani inkább hozzá.

Fontos, hogy a beltéren termesztett paradicsomot soha nem szabad hagyni kiszáradni. Lényeges, hogy talajának mindig nedvesnek kell lennie, de soha ne álljon a vízben. Ezen felül érdemes a cserépben nevelt paradicsomot extra tápoldattal locsolni bizonyos időközönként.

Az öntözés mellett gyakran kell metszeni is a bent nevelkedő paradicsomot. Erre nagy figyelmet kell szentelni, hiszen a felesleges hajtások csak elszívják a növény hasznos részeitől a tápanyagot, így felső részét, valamint a kacsokat mindig vágjuk le időben.