Légy az antipasti mestere – olasz előételek paradicsommal

Érezd magad néhány perc alatt az olasz nyárban ezekkel az olasz előételekkel, amikben mind hasznodra válik a paradicsom.

Korábban is bemutattunk már a talján konyhából ismert előételeket, így osztottunk már meg bruschetta receptet és a töltött paradicsomra is mutattunk egy variációt a sok közül. De ezen kívül is rengeteg felhasználási módja van a zöldségnek, ha a csizmaalakú félszigetről vett recepttel indítanád a lakomát. Mutatunk is néhányat Olaszország különböző tájairól!

Paradicsomkrém makrélával

Ennek a közkedvelt fogásnak is több változata van, amik közül ennek, a forrázott makrélával kiegészített verziónak némileg markánsabb íze van. Az elkészítéséhez a pépesítésre kiszemelt paradicsomokat olajjal megkenve és felszeletelt hagymával süsd meg, adj hozzá egy kis felvágott, állott kenyeret. Majd sózd és borsozd ízlés szerint, és fürdesd meg egy kis zöldséglevesben. Ezt a keveréket főzd nagyjából negyven percig, majd daráld vagy turmixold le, amíg egységes és csomóktól, daraboktól mentes nem lesz. Fazékban forrázz le két makrélafilét, majd add őket a paradicsomkrémhez, végül tálald néhány bazsalikomlevéllel és extra szűz olívaolajjal díszítve.

Konfitált paradicsom pane carasau pirítóssal és pestóval

A paradicsom édessége, a szardíniai pirított lepénykenyér, a pane carasau ropogós textúrája és a pesto jól ismert aromája egy izgalmas elegyet alkot ebben az előételben. Az elkészítéséhez vágj félbe néhány cseresznyeparadicsomot, hintsd meg őket egy csipet cukorral és sóval, majd tedd őket az elvágott felükkel felfelé egy kibélelt hőálló edénybe. Az előkészített paradicsomokat tedd nagyjából 100 fokra melegített sütőbe három órára. Mikor karamellizálódtak, vedd ki őket a sütőből, a lét pedig, amit kiengedtek, gyűjtsd össze egy pohárban. Végül állítsd össze az előételt, a pane carasau darabokra kenj egy kiskanálnyi pestót, tedd rájuk a paradicsomokat és önts rájuk a paradicsomok kiengedett levélből. Végül ízesítsd és díszítsd a kenyereket egy kevés olívaolajjal és néhány bazsalikomlevéllel. Ha találsz itthon, egy kis burrata sajt még isteni hozzájuk.

Hamis caprese

A caprese, ami a nevéhez hűen Capriról származik, és az egyik legegyszerűbb, mégis rendkívül elterjedt előétel. Az elkészítése rendkívül egyszerű, csupán egymásra kell tornyoznod egy szelet mozzarellát, egy szelet paradicsomot és egy friss bazsalikomlevelet, majd ízesítsd egy kevés olívaolajjal, sóval, és oreganóval. Ha viszont szeretnél egyet csavarni a recepten, a paradicsomot egy krémre cserélheted, amit az aszalt paradicsom, fenyőmag és bazsalikom hármasából keversz ki. Ehhez kb. tíz szelet aszalt paradicsomot érdemes kis darabokra vágni, majd elturmixolni a fenyőmagokkal és a bazsalikommal. Egy kis extra szűz olívaolajjal még krémesebb állagúvá teheted a keveréket, ha szükséges.

Pizzadicsom

Persze, a minipizza ötlete nem új, de a pizzadicsom csavar egy picit a kicsinyített étel ötletén, és szósz helyett egészben használja fel a zöldséget, ezzel némileg új formát kölcsönözve ennek a fogásnak. A pizzadicsom elkészítéséhez a paradicsomok tetejét vágd le, kanalazd ki a belsejüket és töltsd meg scamorza sajttal, olajbogyókkal, és kapribogyókkal. Viszont mielőtt betennéd a sütőbe a töltött paradicsomod, borítsd be kívülről pizzatésztával (egy kis korongnyi tésztát tapassz rá a zöldség külsejére), és miután megsültek, élvezd az ismerős ízeket némileg új formában!

Paradicsomos-szardellás frisella

Ez az étel akkor lehet ismerős, ha jártál már Olaszország déli részén, Puglia régióban. A frisella egy helyi péksütemény, amiből ugyan a boltokban találsz fehér lisztből készült változatot is, az eredeti durum liszttel készül. A leginkább jellemző elkészítési mód szerint a vízszintesen félbevágott frisellára tesszük a zöldséges feltétet. Ennek az elkészítéséhez kicsire kockázd a paradicsomokat, keverj hozzájuk egy kevés olívaolajat, ízesítsd őket sóval, oreganóval, és fekete borssal. Vágd kis darabokra a szardellát, amit szintén keverj a paradicsomhoz, ahogy egy fél gerezd összetört fokhagymát, és kézzel összetépkedett bazsalikomot. Enyhén sózd meg a frisellát, majd dörzsöld be a maradék fokhagymával. Tedd rá a paradicsomos keveréket, ha pedig szereted a csípőset, egy kimagozott erős paprika darabjait is eloszlathatod rajta.

Reméljük, megtaláltad a neked tetsző előételt Olaszország valamelyik régiójából, de ha nem, nézz vissza később is blogunkra, nem kizárt, hogy további érdekességeket mutatunk be Itáliából.