Egy váratlan forma – tonhalas töltött paradicsom recept

Rengetegszer használjuk a paradicsomot aprítva, szeletelve, vagy esetleg szószként, ideje kipróbálni töltve is!

Nem nagy meglepetés, hogy ha olasz ízekre vágyunk, hamar szóba kerülnek a paradicsomszósszal meglocsolt tészták és a pizzák, aminek szintén egyik alapvető összetevője a paradicsomos alap. Egyik nyári előételüket elkészítve viszont egy kevésbé gyakran látott formájában is felhasználhatjuk a kedvelt alapanyagot, a végeredményt pedig az étvágy megalapozása mellett használhatjuk köretként, levesek mellé kiegészítésként, vagy egy saláta kísérőjeként is. A tonhalas változat mellett egyébként a töltelék tekintetében több verzió is ismert, ha könnyedebb fogásra vágyunk, pirított kenyérkockákból és zöldségekből, ha pedig kiadósabbra szeretnénk készíteni, a tölteléket adhatja egy borjúhúsos ragu is.

Tonhalas töltött paradicsom hozzávalók

A töltött paradicsomokhoz:

4 db, egyenként kb. 50 grammos paradicsom
15 dkg olajas tonhal
2 db közepes tojás
6 g kapribogyó
8 g szardellafilé
2 kis ág kakukkfű
só, bors

A majonézhez:

1 tojás sárgája
12 ml citromlé
125 ml napraforgóolaj
1,5 fehérborecet
só, bors

Tonhalas töltött paradicsom elkészítése

A paradicsomok tetejét vágd le, ha a külsőre is szeretnél odafigyelni, próbáld meg a sapkaként szolgáló felső részről nem levágni a paradicsom zöld részét, ami a terméshez csatlakozik, ez kiváló dekorációs elem lehet, majd a tetejüket tedd félre. Egy kiskanállal vájd ki a paradicsom belsejének lédús részét, hogy csak a húsos rész és a héj maradjon. Enyhén sózd meg a paradicsomokat, majd tedd őket egy papírtörlőre, vagy rácsra, hogy lecsöpöghessen rólunk a lé, amit eresztenek.

Amíg erre vársz, főzd meg a tojásokat, majd kockázd fel őket. A töltelékhez továbbá csöpögtesd le az olajat a tonhalról, tördeld szét egy villával. Vágd fel apróra a kapribogyókat és a szardellafilét, majd ezeket tedd félre, és kezdj hozzá a majonéz elkészítéséhez. Ehhez tedd egy tálba a két tojássárgáját, sózd és borsozd meg, és öntsd hozzá a fehérborecetet. Folyamatosan keverd, majd eközben add hozzá apránként az olajat. Erre az utóbbi lépésre tényleg nagyon figyelj, ha egyszerre túl sok olajat öntesz a majonézben, könnyen elronthatod.

Ha elkészültél a majonéz, nekiláthatsz a töltelék összeállításának: add hozzá a citromlét, ezzel keverd tovább, amíg teljesen elkeveredik a majonézzel, majd tedd a keverékhez a tonhalat, a kapribogyót, a főtt (és feldarabolt) tojást, és a szardellát is. Ízlés szerint sózd és borsozd, illetve a kívánt ízt állítsd be a kakukkfű segítségével. A tölteléket keverd el, amíg egységes massza nem válik belőle, ezt töltsd egy habzsákba, ennek segítségével könnyedén a kiürített paradicsomokba töltheted majd. Ezt követően tálalhatod is a töltött paradicsomokat, ha megtartottad őket, akár a tetejükkel kiegészítve.