Könnyed vacsora, vagy olaszos előétel: bruschetta recept

Ha az ebéd túlságosan is kiadósra sikerült, vagy könnyed bevezetőt szeretnél a főételek előtt, a paradicsom kiváló főszereplő lehet.

Ha az olasz konyhát nemcsak nyaraláskor, vagy a kedvenc éttermedben szeretnéd kiélvezni, hanem az otthoni repertoárodba is szeretnéd beépíteni, ezt a receptet semmiképp se hagyd ki. A bruschetta gyorsan elkészül, a hozzávaló gyakorlatilag egész évben könnyen elérhetők, a végeredmény pedig egy könnyed, mégis ízletes fogás, amit vacsorára, vagy előételként is bevethetsz.

Bruschetta hozzávalók

Ezekre lesz szükséged a bruschetta elkészítéséhez:

Fél vöröshagyma
8 közepes méretű paradicsom – összesen kb. 500 g
2-3 gerezd fokhagyma
6-8 levél friss bazsalikom
30 ml balzsamecet
60-80 ml extra szűz olívaolaj
Kenyér
Parmezán (opcionális)

Bruschetta elkészítése

A bruschetta elkészítése igazán egyszerű, kis túlzással csak össze kell keverned az hozzávalókat. A vöröshagymát apróra vágva tedd egy tálba, a fokhagymát szeletelés helyett passzírozd, hogy az ízük minél jobban érvényesüljön. A paradicsomokat viszont ne kockázd túl apróra, és a keveréskor is bánj velük óvatosan, hogy ne préselj ki belőlük túl sok lét. A zöldségekhez emellett keverd hozzá a felcsíkozott bazsalikomleveleket, az olívaolajat és a balzsamecetet, a kész keveréket pedig sóval és borssal ízesítsd.

Óvatosan keverd át az összetevőket még egyszer, és tálalás előtt hagyd kb. egy órát állni a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek. Fogyasztás előtt lehetőleg frissen készíts hozzá pirítóst, ha pedig a kinézet is számít, a felhasznált kenyeret vágd átlósan. A pirítósokra halmozott paradicsomos keverékre parmezánt, vagy még egy kis balzsamecetet is tehetsz ízesítésként, de akár egész bazsalikomleveleket is választhatsz extra díszítésként.