Önmagában nem oldja meg a súlyproblémáid, de a paradicsom sokat segíthet, ha új diétába kezdesz. Mutatjuk, milyen tulajdonságaival járulhat hozzá a fogyásodhoz.
El kell ismerni, hogy ha diétázásba kezdesz egy új, vékonyabb megjelenésű éned előcsalogatásának reményében, akkor bizony minden segítség jól jön, és az aprónak tűnő döntéseid is sokat számítanak. Az odáig rendben van, hogy ha komoly elhatározással vágsz bele a zsírégető étrendbe, akkor bizony jóval kevesebbszer nyúlhatsz a boltokban a rágcsálnivalókkal és édességekkel megtömött polcok felé, a zöldség és gyümölcs részleg viszont annál inkább a barátod lesz. Ezek közül is választhatsz olyat, ami nem csak finom és magas rosttartalma miatt laktató, de kiemelten segíti a diétád sikerét. Az egyik ilyen sokak által kedvelt zöldség (vagy gyümölcs?) a paradicsom.
Száz gramm paradicsom körülbelül négy gramm szénhidrátot, két tized gramm zsírt, és csupán tizennyolc kalóriát tartalmaz, ami igazán nem sok, főleg mert ezért cserébe remek ízén kívül számos áldásos hatását élvezhetjük. Rengeteg C-vitamin van benne, ez segít felgyorsítani az anyagcserét. Ráadásul elfogyasztása után a megemésztése és a lebontása sok energiát vesz igénybe, így a szénhidrát nem rakódik le a szervezetedben, mivel a cukor energiává alakul zsír helyett. Magas a kálium tartalma, ez amellett, hogy szintén szerepet játszik a zsírégető folyamatokban, a vérnyomás szabályozásban is részt vesz.
A mérlegen látott testsúly növekedését sokszor nem pusztán a lerakódott zsír, hanem a szervezetben felhalmozódott felesleges víz és salakanyag is okozhatja. A paradicsom kiváló vízhajtó, ráadásul pont a hastájékon felhalmozódott víztől segít megszabadulni, ami csökkenti a puffadást, a magas rosttartalma pedig átmossa a bélrendszert, ezzel segíti a salakanyagok távozását a szervezetből. Így még hamarabb érheted el az áhított laposabb hasfalat, és persze a sokkal kellemesebb közérzet sem utolsó szempont.
A paradicsom nemcsak a fogyást segítő tulajdonságai, de finom íze miatt is állandó kiegészítője lehet a diétádnak. Fogyaszd akár minden étkezésed mellé, önmagában vagy egy finom saláta alapjaként, sőt, egy pohár paradicsomlé is hozzájárul, hogy begyorsuljon az anyagcsere és meginduljon a fogyás. Próbáld ki a szárított paradicsomot is, ennek is nagyon kicsi a szénhidrát, illetve a zsírtartalma, de megőrződnek benne a sejtjeinket védő hatású fitokemikáliák. Nem beszélve finom és intenzív ízéről, egy kis olívaolajjal meglocsolva egész más magasságokba tudja emelni az ebédre vagy vacsorára szánt salátát, vagy valamilyen olasz tésztát. Persze a szénhidráttal a diéta alatt bánj óvatosan, egy nagy tányér zsíros tejszínes tészta nem éppen zsírégető hatásától sajnos nem ment meg egy kis paradicsomsaláta.
Lehet, hogy éppen bomba formában vagy, és egyáltalán nem áll szándékodban csökkenteni a súlyodat. Ilyenkor is érdemes sok paradicsomot fogyasztanod, hiszen az alakod megtartása az anyagcseréd felpörgetésével kevesebb fáradtságodba kerülhet. Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a zsírégetésen kívül mennyi egyéb módon támogatja az egészségedet! A karotinoidok, melyek a paradicsom gyönyörű színét adják, csökkenthetik a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét, erősítik az immunrendszert, sőt, még a rákos daganatok növekedését is hátráltathatják.