Az erős paprika méltó ellenfele – raita recept

Ha nem szeretnéd, hogy a csípős ételek egyet jelentsenek a szenvedéssel, ezt a receptet is készítsd el melléjük, és hamar megérkezik az enyhülés.

Ugyan itthon is már komoly hagyománya van a csípős ételek fogyasztásának, ha nem bírod az égető érzést, az általánosan elfogadott megoldás vagy az, hogy összeszorítod a fogad és keményen állod a kapszaicin ostromát, legközelebbre pedig lehet, hogy megtanulod, hogy okosabban bánj az erős paprikákkal.

Nem minden kultúrában van ez így, a csípős ízekben bővelkedő indiai konyhában nemcsak tudják, hogy a tejtermékek úgy semlegesítik a csípős paprikák hatóanyagait, mint Supermant a kriptonit, hanem van is egy bevett joghurtos köretük, amit gyakran fogyasztanak az erős ételek mellé, ezzel elkerülve, hogy a családi asztalnál úgy izzadjunk, mintha szaunában ülnénk.

Raita hozzávalók:

250 gramm joghurt
1 gerezd fokhagyma
Kb. hüvelykujj méretű darab gyömbér, finomra reszelve
Egynegyed kis csomag menta, a leveleket felaprítva használjuk
Fél kis csomag koriander, felaprítva
Fél lime leve
Fél evőkanál garam masala fűszerkeverék (ennek összetevői némileg változhatnak, de leggyakrabban koriander, babérlevél, szegfűszeg, fahéj, római kömény, a szerecsendió őrölt virága, kardamom, szegfűszeg, és szemes fekete bors van benne), plusz még egy kicsi a tálaláshoz
Egynegyed uborka, reszelve, a leve enyhén kipréselve

Az elkészítéséhez csupán össze kell kevernünk az alapanyagokat, ízesítenünk a raitát, majd lehűtenünk tálalás előtt. A receptben egyébként az uborkát más zöldségre, sőt, akár gyümölcsre is cserélheted, Indiában a hagyma és a répa mellett ananászos és papayás változatot is készítenek. Emellett meg kell említenünk, hogy az autentikus raita a joghurt egy indiai változatával, a dahival készül, ami inkább az aludttejre hasonlít, és tehéntej mellett bivaly- vagy kecsketejből is készülhet.