A paprika akkor jó, ha csíp?

A különleges ízélmény mellett az egészséged szempontjából is más, ha csípős paprikát választasz.

Persze, hogy nem csak akkor jó ha csíp, hiszen a "sima" paprika is kiemelkedően magas C-vitamin tartalmú zöldség, számos egyéb vitaminban is gazdag, továbbá fontos növényi hatóanyagokat – például karotinoidokat, luteint, likopint, és zeaxantint – is tartalmaz, szóval minden fajtáját ajánlott fogyasztani. De mi van akkor ha te épp a csípős paprikába vagy szerelmes és legszívesebben éjjel-nappal ezt ennéd? Milyen hatásokra számíthatsz, ami más mint a nem csípős társai esetében?

A csípősség oka

Azt már lehet hogy tudod, hogy a paprika csípősségéért egy fenolos szerkezetű, kapszaicin nevű anyag a felelős. A szájban lévő hő-és fájdalomérzékelő receptorokhoz csatlakozva lecsökkenti azok ingerküszöbét, ezért a normál testhőmérsékletet is forrónak fogod érzékelni. A szervezet ezt enyhe égési sérülésként érzékeli és eszerint válaszol. Ezért alakul ki az érintett területen vérbőség és enyhe gyulladásos reakció.

Daganatok ellensége, a gyomor barátja

A kapszaicin felhasználásának egyik legtöbbet kutatott területe a rosszindulatú daganatokra gyakorolt hatása. Laboratóriumi kísérletek során hatékonyan gátolta a prosztataráksejtek növekedését, egy 2006-os kaliforniai vizsgálat szerint pedig az elfogyasztott kapszaicin aktiválta a prosztatarákos sejtek programozott sejthalálát (apoptózisát), és ezzel jelentősen fékezte a daganat terjeszkedését. Az emlőrák esetében is beindítja a sejthalált, sőt egy 2015-ös tanulmány szerint az őssejtjeit is elpusztítja.

A gyomorra is jó hatással van, csökkenti a gyomorban élő Helicobacter pylori okozta gyomorgyulladást. A gyomrunkban lévő Helicobacter egyes embereknél gyomorfekélyt okozhat, hosszabb távon pedig jelentősen megnöveli a gyomorrák kockázatát.

Sok más típusú rákos megbetegedésnél is vannak biztató eredmények a kapszaicinnel kapcsolatban (például egy HIV-fertőzéshez társuló, egyébként ritka limfómában, illetve bizonyos típusú tüdőrákban, gyomorrákban), ezeknél is gátolja a daganatos sejtek burjánzását. Azt még nem sikerült megállapítani hogyan működik pontosan a kapszaicin rákellenes hatása, az eddigi kutatásokból úgy tűnik, több ponton befolyásolja a tumorsejtekben a génekről a fehérjék szintézisét.

A fájdalom is enyhül tőle

A kapszaicinnek van még a daganatos megbetegedésekkel összefüggő hatása, mégpedig a kemoterápia és a sugárkezelés okozta fájdalmas mellékhatások enyhítése. Ilyen például a szájnyálkahártya-gyulladás okozta fájdalom, de emlőrákműtét után is sikeresen alkalmazták a fájdalmak csökkentésére. A kapszaicin tartalmú krémek széles körben ismertek, sokan alkalmazzák őket kopásos, reumás, vagy más eredetű ízületi panaszok esetén a fájdalom enyhítésére.

Mire jó még?

A pikkelysömör sokak életét megnehezítő betegség, és sokszor nem könnyű kezelni a viszketést és a fájdalmat. A kapszaicines krém itt is hatásosnak bizonyult, bár a kezelés az első pár alkalommal égő és csípő érzést okozott az ebben a bőrbetegségben szenvedőknél, de hosszú távon jelentősen mérsékelte a bőrelváltozások kialakulását.

Ha csípős paprikát eszel, az a vércukor szintednek is jót fog tenni, a rendszeres fogyasztása bizonyítottan csökkenti a vércukor szintet és fokozza az inzulinérzékenységet. Ebben a témakörben további előnye, hogy terhességi cukorbetegség esetén csökkentette az inzulinrezisztencia mértékét, sőt a terhességi diabéteszre jellemző nagy súlyú újszülött is ritkább volt azoknak a nőknek az esetében, akik egy klinikai vizsgálat során napi rendszerességgel megadott mennyiségű csiliport fogyasztottak.

És ha ez még nem lenne elég, szintén klinikai vizsgálatok igazolják hogy a kapszaicintartalmú ételek rendszeres fogyasztása segít az étvágycsökkentésben, ebből kifolyólag a testsúly csökkentésében is, és javítja a fizikai teljesítőképességet.