A hosszú élet titka is a tányérodban van

Napi öt adag gyümölcs vagy zöldség fogyasztása nemcsak az egészséges életmódhoz járul hozzá, hanem bizonyítottan tovább is élnek azok, akik ezt az ajánlott mennyiséget megeszik.

Számos egészségügyi szervezet ajánlja, hogy lehetőleg minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasszanak az emberek, viszont sok korábbi tanulmány nem mérte, pontosan milyen élettani hatásai lehetnek ennek hosszabb távon. Egy felmérés alapján kiderült, hogy optimális esetben napi öt adag gyümölcs vagy zöldség elfogyasztása jelentősen hozzájárul a hosszabb élethez. Ezt az elméletet támasztotta alá a svéd Karolinska Intézet egy kutatócsoportja, amely az adatgyűjtés során több mint 71 ezer alanyt vizsgált.

A stockholmi szakemberek 1997-ben kezdték a vizsgálatot, 45-83 éves korosztályba tartozó emberek életét követték közel 13 éven keresztül. A kutatás kezdetén az alanyoknak be kellett róla számolnia, hogy milyen gyakorisággal fogyasztanak gyümölcsöt (almát, banánt, narancsot és bogyósokat), illetve zöldségeket (borsót, céklát, káposztát, paradicsomot, répát és salátát). Ezután a résztvevők rendszeresen beszámoltak az étkezési szokásaikról a kutatócsapat számára, a szakértők pedig dokumentálták az adatokat.

A kutatás során kiderült, hogy jelentősen, 53%-kal magasabb eséllyel vesztették életüket azok a résztvevők, akiknek az étrendjében nem szerepelt zöldség és gyümölcs, mint akik naponta öt alkalommal fogyasztották ezeket az ételeket. A szakértők az adatok alapján azt figyelték még meg, hogy akik legalább napi egy adagot fogyasztottak, azok átlagosan 19 hónappal, akik pedig naponta három adag zöldséget vagy gyümölcsöt ettek, azok átlagosan 32 hónappal élték túl azokat, akik étrendjéből hiányoztak a felsorolt ételek.

A felmérésből kiderült továbbá, hogy a nők gyakrabban fogyasztottak gyümölcsöt és zöldséget, illetve általában a gyümölcs- és zöldségfogyasztó résztvevők naponta több kalóriát vettek magukhoz. Érdekesség, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása mellett a vizsgálatban résztvevők neme, a testsúlyuk, a testmozgás gyakorisága, valamint a dohányzás és az alkoholfogyasztás sem befolyásolta szignifikánsan az eredményeket.

A kutatás hiányosságának tekinthető, hogy az alanyok minden esetben saját maguk számoltak be az étrendjükről, így torzítások előfordulhatnak. Ugyanakkor a legfontosabb tényező, hogy a vitamin- és kalóriadús gyümölcsök és zöldségek jelentősen hozzájárulhatnak a hosszabb, egészségesebb élethez.