Ne a körmöd rágd, hanem ezeket a zöldségeket!

Sok más egészségügyi problémához hasonlóan a stressz ellen is felvehetjük a küzdelmet a megfelelő táplálkozás segítségével.

A munkahelyi hajtás, egy komolyabb vizsga közeledte, vagy akár a karácsonyi ünnepekre való készülődés csak néhány példa arra, milyen forrásokból jöhet a mindennapjaidat feszültebbé tevő stressz. Ezzel szembeszállhatsz testmozgással, légzőgyakorlatokkal, vagy éppen kedvenc hobbiddal is, de ha tudod, hogy melyik ételek segíthetnek a lelki békéd megőrzésében is, ezeket is bevetheted a feszültség elleni harcban. Mutatunk néhány egészséges alapanyagot, amiket érdemes bevetned, ha stresszesebb időszak vár rád.

Mángold

Sokak egyik első reakciója, ha a stresszről van szó, hogy bemenjenek a patikába, és egy doboz magnéziumkapszulával térjenek haza. Ha a helyzet még nem olyan súlyos, hogy erre szükség legyen, természetesebb forrásból is pótolni tudod ezt az anyagot, méghozzá a mángoldból. Mivel a magnézium fontos az idegrendszerünk megfelelő működése során, nem meglepő, hogy stresszes időszakokban kiemelten javasolt a pótlása, a hiányát gyakran kimutatják depressziótól szenvedő betegeknél is.

Cseresznyeparadicsom

A paradicsom jótékony hatásait felsorolni is sokáig tartana, stresszhelyzetben viszont talán likopintartalma a legfontosabb. Mivel a pszichés feszültség könnyedén extra terhet róhat a szív- és érrendszerre, a likopin pedig szerepet játszhat a szív egészségének megőrzésében is, elsősorban a káros koleszterinek szintjének csökkentésével. A nagy paradicsomokkal szemben azért ajánlott a kisebb bogyók fogyasztása, már amennyiben a likopinbevitel a cél, mert ez az anyag a termések héjában található meg, ebből pedig többet eszünk, ha a kisebb termésekből csemegézünk.

Oregánó

Ugyan sokan elsősorban fűszerként gondolnak rá, az oregánó sok kultúrában a gyógyhatásai miatt is ismert: az ókori Egyiptomban a köhögés ellenszereként gondoltak rá, míg a görög területeken fizikai sebeket gyógyítottak vele, a középkorban pedig az olajával tartósítottak ételeket. A szárított oregánólevelekből viszont szokás teát is főzni, ami idegnyugtató hatással bír, így ez lehet a legjobb felhasználása stresszhelyzetben.

Fekete színű bab

Ugyan a folsavat leginkább várandós anyukáknak szokták javasolni, az idegrendszer működésében is fontos szerepe van. A szervezeted folsav-szintje ugyanis hatással van a dopamin- és a szerotonintermelésedre is, amik pedig később befolyásolhatják a kedélyállapotod. A bab mellett egyébként a leveles zöldségek így a paraj például nagy segítséget jelenthetnek az anyag pótlásában. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy a folsav tényleges hasznosításához szükséges a B12 vitamin is, aminek hiányát viszont a bőséges folsavellátottság nehezen észrevehetővé teszi. Továbbá ha túlzásba viszed a folsavbevitelt, a cink nehezebben hasznosul a szervezetedben, ezért nem érdemes a napi 0,15 milligrammos szükségletet jelentősen túllépni.

Kék (vagy lila) burgonya

Ez, a számos néven ismert a gumó talán nem fordul meg olyan gyakran a konyhádban, pedig a paradicsomhoz hasonlóan gyulladáscsökkentő hatással bír, de ezen felül is van jótékony tulajdonsága. A közhely, miszerint „a héjában van a vitamin”, ebben az esetben is majdnem megállja a helyét, ugyanis az itt található jód az egyik oka, hogy érdemes enni a kék burgonyából. A jód a megfelelő pajzsmirigyműködés fenntartásában játszik szerepet, ami pedig a megfelelő hormonkiválasztásért felel. Az ok-okozati lánc végén pedig ott találjuk az olyan tüneteket (mármint a pajzsmirigy alulműködése esetén), mint a depresszió, az aluszékonyság, az általános kimerültség és a csökkent koncentrációs képesség.

Napraforgómag

Az olajos magvak kis mennyiségű fogyasztását a dietetikusok is rendszeresen ajánlják, a napraforgómag a stressz ellen pedig fenilalanin-tartalmával lehet segítségedre. Ez egy esszenciális aminosav, azaz a szervezeted magától nem képes az előállítására, hanem mindenképpen külső táplálékforrásból kell megszerezned. Fájdalomcsillapító hatása mellett természetes antidepresszánsként is ismert, ezért pszichésen megterhelő időszakokban segítségedre lehet.

Levendula

A levendula virágát és a virágból préselt illóolajat a Magyar Gyógyszerkönyvben is nyilvántartják, mint gyógyászati célra alkalmas hatóanyagokat tartalmazó növényi részt. A túlnyomórészt linalil-acetátból és linaloolból álló olajnak vannak más élettani hatásai, így például fokozza az epeműködést és bizonyos emésztőrendszeri panaszok esetén is használják. De a stressz ellenszereként is kiválóan alkalmazható, akár a virágból készült teaként, az illóolaj párologtatásával, vagy a virágból készített illatpárna formájában.

Természetesen a stressznek vannak olyan szintjei, amikor már elkerülhetetlen, hogy orvosi segítséget kérj. De ezekkel az ételekkel felkészítheted a szervezeted a közelgő megpróbáltatásokra, így remélhetőleg ép bőrrel megúszhatod a számodra legfeszültebb időszakokat is.