Ugyan jól néznek ki együtt, és az ízük is passzol egymáshoz, a két zöldséget mégsem mindig jó ötlet keverni.
Mindkettő finom, lédús, és sokféleképpen felhasználható zöldség, tele vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Magas rost- és alacsony kalóriatartalmúak is, szóval joggal feltételezheted, hogy ha egészségesen akarsz táplálkozni, akkor nyugodtan eheted mind a kettőt. De miért ne együtt? Mi bajod eshet?
Azért ha egészséges az emésztésed, akkor ne rohanj most pánikszerűen a hűtőszekrényedhez a szemetesbe hajítani az előre összeállított görög salátádat! De nem árt tudni, hogy a paradicsomnak és az uborkának eltérő az emésztési ideje. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mikor az egyik megemésztődik, a másik még a gyomorban erjed, ez pedig puffadáshoz, illetve mindenféle emésztési problémához vezethet. A paradicsom a savasító, illetve az uborka a lúgosító hatása miatt reakcióba lép egymással, ha együtt eszed őket. Ennek következtében ásványi sók rakódnak le a szervezetben, ami megnehezítheti az emésztést.
Vannak még olyan élelmiszerek, amiket nem annyira tanácsos keverni egymással. A teljesség igénye nélkül íme néhány példa. Ha lehet, halat és sajtot ne fogyassz együtt, ez a kétféle fehérje nem feltétlenül fér össze egymással, így rothadás is kialakulhat, de ugyanez igaz a tojás és a hús párosára. Gyümölcsöt ne párosíts sajttal vagy túróval, sárga és piros dinnyét ne egyél együtt, illetve a tej és a banán összemixelését is kerüld el!
Természetesen az emésztési folyamatok mindenkinél másképp működhetnek, szóval ha nincsenek panaszaid, egyél azt ami jól esik, de ha vannak, főleg ha ezek visszatérőek, akkor érdemes odafigyelni az élelmiszerek párosítására, sőt, akár egyéni érzékenység, ételintolerancia vagy allergia is állhat a háttérben, ennek kiderítésére ajánlott orvoshoz fordulni.