Mi köze a TV paprikának a tévéhez?

Nem minden ételhez ugyanolyan paprika, mutatjuk, mikor érdemes a "TV paprika" felirat alól választani.

Te is tanácstalanul álldogáltál gyerekkorodban a szüleid kezét fogva a piacon a zöldséges stand előtt azon morfondírozva, mit is jelenthet a TV paprika kiírás a kis táblácskán? Mitől lesz egy paprika TV paprika? Tényleg van valami köze ennek a híradó és a szerencsekerék otthonához? Na és azóta sikerült megfejtened a rejtélyt?

Ha nem, segítünk: a TV szónak ebben az esetben semmi köze a tévéhez, vagyis a televízióhoz. Itt ez egy rövidítés: a tölteni való paprikát jelenti. Ilyenek a nagyobb méretű paprikák, amiket általában hagymás, fűszeres hús és rizs keverékével szokás errefelé megtölteni és paradicsomlében főzni, ez a mi klasszikus töltött paprikánk. De sokan töltik rizs helyett kölessel vagy bulgurral, esetleg hajdinával, sőt, van, hogy tejfölös vagy tejszínes szószban főzik, vagy akár sajttal a sütőben is süthető a hússal töltött paprika. A lényeg, hogy nagy méretű és kemény, ránctalan héjú legyen, ekkor alkalmas a friss paprika a sok finom töltelék elnyelésére.

A paprikának persze rengeteg felhasználási módja van, így ha éppen nem töltött paprikát akarsz főzni, hanem mondjuk lecsót, vagy valamilyen ragu alapját akarod elkészíteni belőle, akkor nyugodtan választhatsz kisebb, sőt akár fonnyadtabb darabokat is, ha megsütöd, ez is megfelel, és sokszor alacsonyabb áron juthatsz hozzá. Salátába is nyugodtan darabolhatsz kisebb paprikákat, de ott fontos a frissesség, a magas nedvességtartalmú, nem túl rég szedett paprikát válaszd!

Tehát hogy is nézzen ki az a paprika?

Szóval, válassz nagyobb darabokat, vagyis TV paprikát, ha tölteni akarod. Ha frissebb paprikát keresel, figyeld a héját, ha ránctalan, feszes, akkor magasabb a víztartalma, ez azt jelenti, hogy nem olyan rég szedték le. Ha apró száraz foltokat találsz rajta az nem feltétlenül baj, ezeket a napsütés vagy kisebb kártevők szívogatása is okozhatja, de az élvezeti értékét nem igazán befolyásolja a paprikának.

Viszont ha olyan foltokat látsz amik szürkések, puha tapintásúak, esetleg folyósak, akkor ezt már ne vásárold meg, az ilyen paprikát sütve sem ajánlott fogyasztani. Ha szeretnéd, hogy hosszabban elálljon, tedd papírzacskóba, és helyezd a hűtő egyik enyhén hűtött rekeszébe, ekkor 3-4 napig is teljesen friss marad.

Ma már nagyon sokfajta paprika közül válogathatsz a piacokon és a szupermarketekben, kísérletezz bátran, mert színben, ízben, és persze csípősségben is különbözőeket találhatsz, amelyekkel színesítheted a mindennapi étkezéseidet!