Frissítőre vágyunk a nyári melegben? Íme három egyszerű paradicsomsaláta recept!

Tombol a nyár, az év legmelegebb napjait éljük éppen, amivel párhuzamosan a paradicsomszezon kellős közepén vagyunk. Itt az ideje tehát nekiállni paradicsomsalátát készíteni.

Sokan egyetértenek ugyanis abban, hogy a nyári időszakban, de különösen kánikula idején egy hideg limonádé után egy friss saláta hozhatja el a leginkább a felfrissülést, így itt az ideje megtanulni hozzá néhány nagyszerű receptet.

Az alábbiakban ezért összegyűjtöttünk néhány olyan salátareceptet, amelyeknek az alapja az olyan friss paradicsom, mint amilyen a Hódkertész professzionális üvegházaiban terem és nap mint nap hozzáférhetnek a magyar emberek.

Lássuk azonban most a konkrét recepteket!

Hagymás, tökmagolajos paradicsomsaláta

Egy igazi klasszikus némi extrával feldobva – ezt kínálja egészen pontosan a hagymával és tökmagolajjal kiegészített paradicsomsaláta, ami isteni frissítő lehet a nagy nyári melegben.

Hozzávalók

-          1kg friss paradicsom

-          3 fej lilahagyma

-          1 dl tökmagolaj

-          1 evőkanál almaecet

-          egy negyed fej zeller

-          ízlés szerint só és egyéb fűszerek

Elkészítés

Egyetlen saláta elkészítése sem túl bonyolult feladat, így ennek az ételnek az elkészítését is úgy indítjuk el, hogy feldaraboljuk az összes hozzávalót. Ízlés szerint bánunk az összetevőkkel, így választhatunk kockázást, csíkozást vagy ami a leginkább tetszik.

Az ilyen módon előkészített összetevőket egy tálba öntjük, majd rátöltjük a tökmagolajat, az almaecetet, alaposan összekeverjük az egészet, és végül rászórjuk a fűszereket. Az egészet hűtőbe tesszük legfeljebb 30 percre, majd egy alapos keverést követően fogyasztjuk.

Bazsalikomos paradicsomsaláta

Amennyiben kedveljük az olaszos ízeket, akkor a bazsalikomos paradicsomsaláta garantáltan jó választás lesz a nagy nyári melegben, hiszen egyszerre frissítő és mediterrán hangulatot teremt.

Hozzávalók

-          fél kiló paradicsom

-          1 fej lilahagyma

-          1 nagyobb paprika

-          5-6 levél bazsalikom

-          2 evőkanál víz

-          1 evőkanál almaecet

-          ízlés szerint só, petrezselyem és egyéb fűszerek

Elkészítés

A bazsalikomos paradicsomsalátát a legjobb, ha koktélparadicsomból készítjük, vagy valamilyen vastaghúsú változatból, hiszen nagyon lényeges, hogy a zöldség apró darabokra legyen szelve. A koktélparadicsomnál elegendő például, ha egyszer félbevágjuk a zöldséget.

Miután a paradicsomot és valamennyi összetevőt kivétel nélkül összevágtunk, az egészet egy tálba helyezzük, ráöntjük a vizet és az almaecetet, megfűszerezzük, majd jó alaposan összekeverjük úgy, hogy közben bazsalikom leveleket szórunk rá egy kicsit megvagdosva.

Görög paradicsomsaláta

A görög paradicsomsaláta képes arra, hogy a tányérunkra varázsolja a mediterrán ízvilágot úgy, hogy gyakorlatilag mindent könnyedén beszerezhetünk hozzá itthon is.

Hozzávalók

-          fél kiló paradicsom

-          10-15 darab olajbogyó

-          1 fej lilahagyma

-          15 dkg feta sajt

-          2 evőkanál citromlé

-          3-4 evőkanál olívaolaj

-          ízlés szerint só, bors és mentalevél

Elkészítés

A görög paradicsomsaláta elkészítése is a hozzávalók feldarabolásával kezdődik, majd az összes hozzávalót egy nagy tálba helyezzük. Először a zöldségeket, majd utána jöhet az olaj, a citromlé és a fűszerek. A legvégére a feta sajtot hagyjuk.

Miután minden a tálban van, alaposan összekeverjük a hozzávalókat, és 30-40 percre a hűtőszekrénybe helyezzük. Sokkal tovább nem szabad, mert az már rossz hatást gyakorolhat a paradicsom ízére.