Ezért nem szabad hűtőbe tenni a paradicsomot

Bizonyára sokaknak feltűnt már, hogy a hűtőben tárolt paradicsom íze jelentősen mérséklődik, drasztikus sebességgel veszít harsányságából. Hogy miért van ez?

A paradicsom frissen az igazi! Pontosan ezt az elvet vallja a Hódkertész is, akik gondoskodnak róla, hogy a boltok polcairól mindig a legjobb minőségű és legízletesebb paradicsomokat vihessük haza.

Csakhogy a problémák ezt követően kezdődnek, hiszen sokan nem tudják, miként lehet megfelelően tárolni a paradicsomot! Egy sokadik emeleti városi lakásban ugyanis a legtöbbször nincs hűvös spájz, vagy tágas pince, ahol a zöldség és gyümölcs sokáig eláll.

Emiatt a frissen hazavitt paradicsom gyakran kerül a hűtőbe, ami nem véletlen, hiszen minél hidegebb közegben tudjuk tárolni őket, annál tovább maradnak frissek és fogyaszthatók. Csakhogy a hűtő hidege nem a legszerencsésebb a paradicsom számára!

Veszít az ízéből a hűtőben a paradicsom

Míg a legtöbb zöldség és gyümölcs jól érzi magát a hűtőszekrényben, könnyen lehet tárolni, és egyáltalán nem érinti negatívan ez a közeg, addig a paradicsom kapcsán már bizonyára sokan megtapasztalták, hogy a tartós hideg módosítja az aromáját.

Hiába lassítható le a hűvösebb hőmérséklet mellett az érési folyamat és késleltethető ezáltal a rothadás elindulása, valójában a paradicsom a hűtőben egyszerűen elveszíti az ízét, méghozzá időarányosan.

Ez azt jelenti, hogy minél több időt tölt el a hűtőben, annál jobban veszít az ízéből, sajátos aromájának eltűnésével pedig néhány nap alatt akár teljesen ízetlenné is válhat. Ettől fogyasztásra alkalmas marad, de sokan a különleges ízvilága miatt szeretik elsődlegesen.

Miért lesz íztelen a paradicsom a hűtőben?

Noha ezzel a jelenséggel már bizonyára sokan találkoztak, az okokat azonban kevesen ismerik, ezért lássuk, hogy miért van ez így!

Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy alapvetően a paradicsom a trópusi éghajlatot kedveli, tehát imádja a meleget, a forróságot, a párát, a hideget pedig egyáltalán nem. A Floridai Egyetem kutatói világítottak rá arra, hogy a fenti folyamat hátterében ez a tényező áll!

Harry Klee professzor ugyanis egy vizsgálatnál azt tapasztalta, hogy a hűtés során a paradicsomban genetikai változások mennek végbe, méghozzá köztük olyan gének működése is leáll vagy korlátozódik, amelyek az ízéért felelős enzimeket, illetve vegyi anyagokat termelnek.

Ezek a vegyületek azok, amelyektől édesnek és ízletesnek érezzük a paradicsomot. Érdekesség, hogy rövid hűtéssel a folyamat még határozottan visszafordítható, egy-két napos hűtéssel néhány óra alatt visszanyeri régi ízét, de tartós hűtés után már nem.

Amennyiben tehát mi is gyakran tároljuk hűtőszekrényben a paradicsomot, és szeretjük, ha minél erőteljesebb az íze, akkor érdemes a fogyasztás előtt néhány órával kivenni a hűtőszekrényből, hogy szobahőmérsékleten visszanyerje az eredeti aromáját.

Emiatt fontos odafigyelni arra is, hogy ne távoli országból, hanem Magyarországról származó paradicsomot vásároljunk a boltban, hiszen ilyenkor biztosan nem töltenek heteket hűtőkamionokban, és ezért sokkal finomabb az ízük is.