Erre is használhatod a sütőtököt – paradicsommártásos szűzpecsenye sütőtökös bulgurral

Egyben sütve és levesként sokan használják a sütőtököt, de egy húsételt is könnyedén feldobhatsz vele.

Októberben a tökös piték, az őszi színekkel harmonizáló sütőtökök, és a hűvös napokat felmelegítő sütőtöklevesek kerülnek az asztalra, de nem ez az egyetlen módja, hogy ezt a szuper szezonális zöldséget felhasználjuk. Ugyan az ízes sütőtök szuper módszere lehet annak, hogy vegetáriánus fogásokat állíts össze vele, de most egy húsos étel köretéhez javasoljuk neked a felhasználását.

Paradicsommártásos szűzpecsenye sütőtökös bulgurral hozzávalók

A szűzpecsenye elkészítéséhez:

550 gramm sertéshús – szűzpecsenye
50 gramm chorizo vagy más kolbász
1 db közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
50 gramm fekete olívabogyó
1 csipet csilipehely
1 teáskanál pirospaprika (füstölt)
1 konzerv (kb. 400 gramm) darabolt paradicsom
200 ml víz

A körethez:

150 gramm bulgur
300 gramm sütőtök
2 evőkanál olívaolaj
1 kis csokor zsálya (friss)
1 csipet csilipehely
1 db citrom

Paradicsommártásos szűzpecsenye sütőtökös bulgurral elkészítése

Kezdd a körettel: darabold a sütőtököt 1-2 cm-es kockákra, ízesítsd a darabokat sóval és borssal, majd tedd őket egy tepsire – ezt béleld ki sütőpapírral. A sütőd hevítsd fel 180 fokra, és nagyjából 20 perc alatt süsd meg a sütőtököt. A bulgurt tíz-tizenöt percig főzd sós vízben, majd szűrd le – különben a meleg vízben állva tovább fő – és tedd félre.

A chorizót, vagy az általad választott kolbász vágd apró darabokra, majd egy serpenyőben kezdd el melegíteni, hogy némi zsírt engedjenek magukból a darabok. Készítsd elő a szűzpecsenyét, ízesítsd sóval és borssal ízlés szerint, majd tedd ezt is a serpenyőbe. Nagyjából öt percig süsd, hogy a levét megtartó kéreg keletkezzen minden oldalán. Időközben vágd apróra a vöröshagymát, szeleteld fel a fokhagymát, és az olívabogyókat, ezeket is add a húsokhoz a serpenyőben. Amikor a hús megkapta a kérgét, tedd félre, a serpenyőben maradt hagymás-kolbászos alappal folytasd a munkát.

Szórd rá a csilipelyhet, a pirospaprika-port, ízesítsd továbbá sóval és borssal, majd öltsd bele a paradicsomkonzervet és a vizet. Forrald fel a keveréket, addig keverd, amíg állaga megfelelő lesz, hogy a hús mellé mártásnak használd fel. Ezt követően ismét tedd vissza bele az előkészített szűzpecsenyét, és 180 fokra előmelegített sütőben tíz-tizenöt perc alatt süsd készre a húst a mártással.

Eközben összeállíthatod a köretet a már előkészített hozzávalókból, azaz keverd a sütőtököt a bulgurhoz, add hozzá az olívaolajat, az aéprított zsályát, a csilipelyhet, a citrom mindkét felének héját, az egyikből pedig a levét is. Ízesítsd sóval és borssal, majd a kész paradicsommártásos szűzpecsenyével tálald.