Darált hússal töltött paradicsom

A magyar gasztronómiában különösen nagy népszerűségnek örvendenek a töltött zöldségek. Teljesen általános a töltött paprika vagy például a töltött cukkini, azonban a töltött paradicsomról már megoszlanak a vélemények.

Ennek az oka pedig nem más, minthogy a paradicsom alapvetően egy nagyon lágy héjazattal rendelkező zöldség, amit normál esetben rendkívül nehéz úgy kivájni, hogy a gyümölcs váza egyben maradjon, azonban kevesen tudják, hogy vannak erre alkalmas paradicsomok.

Magyarországon például a Hódkertész kínálatából elérhető friss és lédús paradicsomok között is találhatunk vastaghúsú fajtákat, melyek alkalmasak erre a célra, pusztán arra kell odafigyelni, hogy a zöldség tartását minden esetben a megfelelő vastagságban meghagyott zöldséghús biztosítja majd.

Mivel igazi különlegességnek tekinthető, ezért bemutatunk az alábbiakban egy olyan receptet, aminek részeként elsajátíthatjuk a darált hússal töltött paradicsom készítésének módját. Lássuk!

 Hozzávalók (nagyjából négy-öt személyre)

 -          8 darab vastaghúsú, friss paradicsom

-          60 dkg darált csirkecomb (vagy ízlés szerint valamilyen darálthús)

-          10 dkg rizs (lehetőleg fehér és hosszúszemű)

-          1 fej vöröshagyma

-          1-2 gerezd fokhagyma

-          2 evőkanál olaj

-          ízlés szerint bazsalikom, oregánó, só és bors

 A darált hússal töltött paradicsom elkészítése

A darált hússal töltött paradicsom elkészítése kapcsán az első teendőnk, hogy előbb meghámozzuk, majd apró darabokra vágjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Ezt követően egy serpenyőben felforrósítjuk a két evőkanálnyi étolajat és beleöntjük a hagymát.

Addig pároljuk benne a hagymadarabokat, amíg azok üvegesek nem lesznek. Ezt követően adjuk hozzá a darálthúst, amit aztán addig sütünk és porítunk, amíg – csirke esetén – ki nem fehéredik. Ezt követően egy villával apró darabokra szaggatjuk, felmorzsázzuk az egészet, majd levesszük a tűzhelyről.

Ezután következik a rizs. Sós vizet forralunk egy edényben, majd hozzáöntjük a hosszúszemű fehér rizst, és mindaddig főzzük, amíg a szemek meg nem puhulnak benne. Közben természetesen már kezdhetünk foglalkozni a paradicsomokkal.

Esetükben a legfontosabb, hogy a felső részüket egyenesben levágjuk úgy, hogy egy kiskanállal kényelmesen hozzáférhessünk a belső húsukhoz. Azt kikaparjuk, de ügyelünk arra, hogy a héjazathoz közel legalább néhány milliméter vastag hús maradjon, ami tartást ad a zöldségnek, így elősegíti a töltést.

A paradicsomokból kivájt első húst hozzáadjuk a darált húshoz, majd az egészet összekeverjük az időközben leszűrt főtt rizzsel. Ekkor következik az ízesítés, amihez ízlés szerinti mennyiségben keverünk sót, borsot, bazsalikomot és oregánót. Ezzel elkészül a töltelék!

Ezt a masszát lehetőleg még melegében kiskanállal beletöltjük a paradicsomokba úgy, hogy a zöldségeket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük és nagyjából 40 perc alatt elkészítjük.

Tálalását önmagában, pirítóssal, mediterrán fűszerek leveleivel díszítve végezzük.