A csípős paradicsom hozhatja el a népszerű zöldség következő forradalmát

A paradicsomról az emberek többségének van egy határozott elképzelése mind a megjelenés, mind az ízvilág kapcsán. A géntudomány azonban a jövőben ezeket alapjaiban átírhatja majd, így tudósok már kísérleteznek például a paradicsom csípős ízvilágú változatán!

Egykoron csípős íze lehetett a paradicsomnak

Brazil és ír tudósok egy csoportjának sikerült kiderítenie, hogy a ma ismert paradicsomból egy minimális génmanipuláció segítségével nagyon könnyedén ki lehetne hozni a csípős ízeket, hiszen egykoron ez a közkedvelt zöldség ilyen aromahatással rendelkezett.

Mindenki jól ismeri a Carolina Reapert, mely a világ egyik legcsípősebb paprikája a Scoville-skálán mért 1,6 milliós értékével, amit nem kizárt, hogy a jövőben a paradicsommal is elérhetnek majd a tudósok – méghozzá a zöldség génjeinek módosításával.

Sőt, nem is kell sokat módosítaniuk ezen, hiszen kevesen tudják, de a paradicsom és a paprika 19 millió évvel ezelőtt még egy faj voltak, a hosszú evolúciós folyamat azonban két különálló típussá nemesítette őket, aminek ez eredményeként a paradicsom íze is változott.

A tudósok azonban kimutatták, hogy a csípős paprikák erejét adó kapszaicin még ma is megtalálható a paradicsomban, így nincs más teendő, mint ezeket gyakorlatilag aktiválni, és a genetikai változások hatására nagyon könnyedén visszahozhatók a csípős ízek a paradicsomba.

A tudomány már ismeri a szükséges eljárásmódot

Noha a génmódosítás sokak számára még mindig egyfajta futurisztikus technológiának tűnhet, valójában azonban a tudomány már ismeri azt az eljárásmódot, amivel a fentiek megvalósíthatók lennének. Ez az úgynevezett CRISPR-Cas9 módszer, ami mellett egy másik megoldás is elérhető.

Utóbbi részeként egy kártevő baktérium génjeit használhatnák fel a csípős ízek felszabadítására, és bár elméletben mindkét módszer működőképes lenne, a gyakorlatban azonban mindkettő alkalmazása körül felmerülnek még kérdések.

Nem csak az ízvilág miatt lehetne előnyös a génmódosítás

A paradicsom frissen a legjobb, ez örök igazság, ezért is fordítanak akkora figyelmet például a Hódkertésznél arra, hogy mindig friss és érett zöldség kerülhessen a boltok polcaira, azonban ez gyakran közel sem egyszerű feladat.

A paradicsomot ugyanis nagyon nehéz tárolni, azonban a kutatók szerint a génmódosításnak köszönhetően nemcsak az ízvilágot módosítanák, hanem a zöldség más tulajdonságait egyaránt megváltoztatnák, így példának okáért az új típusú paradicsomnak sokkal jobb lenne a tárolhatósága is.

A vizsgálatok szerint az új típusú paradicsomnak nagyobb lenne a terméshozama, ellenállóbbá válna a fertőzésekkel szemben, mindemellett pedig termelése is egyszerűbb lehetne, így hektáronként akár 100 tonnányi is megtermelhető volna ilyen formában.

Mivel a génmanipulációval megannyi egyéb tulajdonságot is képesek lennének módosítani a tudósok, ezért felhívták a figyelmet arra, hogy a csípősség mellett akár a színesebb vagy éppen antioxidánsban gazdagabb fajok előállítása is minden probléma nélkül megvalósulhatna.