Zöld lámpát kap az egészség – az uborka jótékony hatásai

Ugyan a jelentős része víz, mégis egy minipatika bújuk meg a kedvelt és könnyen felhasználható zöldségben.

Finom, lédús zöldség, ami télen-nyáron elérhető és sokféle ételhez passzol mint köret, sőt a nem túl tolakodó íze miatt egy kis kreativitással szinte bármilyen ízvilágú salátát alkothatsz belőle. Szóval nem is kérdés miért szeretik olyan sokan az uborkát. De tudtad, hogy ezen felül mennyire egészséges?

Hogyan támogat belülről?

Sokféle vitamint és ásványi anyagot rejt, ami a szervezet számára létfontosságú. Jelentős mennyiségű B-, C-, és E-vitamint tartalmaz, az ásványi anyagokat tekintve pedig magnéziumban, foszforban, vasban és káliumban is gazdag. Jót tesz a csontjaidnak, hiszen az uborkában nagyon sok a K-vitamin, amely fontos feltétele az egészséges csontozatnak. Ha megeszel egy csészényi héjas, felkockázott uborkát, máris fedezted a napi K-vitamin szükségleted több mint 20 százalékát.

Már több tanulmány is bizonyított összefüggést a K-vitamin hiánya és a csontritkulás között. De nem csak a csontok, a vérkeringés is hálás lesz a bőséges uborkafogyasztásért, hisz sok benne az antioxidáns, köztük flavonoidok, amelyek a szív védelméhez, egészségéhez járulnak hozzá. A hatást csak fokozza, hogy az uborka magjában olyan anyagok találhatók, amelyek segíthetnek csökkenteni a vérben található zsír mennyiségét. Sok benne a rost és a folyadék, tehát jót tesz az emésztésnek, és a diétádba is könnyen beilleszthető, hiszen rendkívül alacsony a kalória-és szénhidráttartalma.

Hidratál belülről

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ajánlása szerint egy felnőtt átlagos napi folyadékbevitele nemtől függően minimum 2-2,5 liter körül alakul, és ebbe még nincs is beleszámítva egy jó kis edzés, vagy az ha valaki fizikai munkát végez, ezek tovább növelik a folyadékszükségletet. Mivel egy közepes méretű uborkában 194 gramm folyadék található, ami kb. egy pohár víznek felel meg, segítségedre lehet abban, hogy teljesítsd a napi megfelelő folyadékbevitelt.

És kívülről is

Nyugodtan állítsd hadba az uborkát kívülről is! Nem csak a jól ismert módon a csukott szemhéjadra helyezve érdemes használni, hanem a test bármelyik részén, hiszen a benne található víz, C-vitamin és koffeinsav gyulladásgátló hatású, segít csökkenteni bármilyen irritációt vagy duzzanatot. Jó trükk lehet ha nem szeleteled, hanem pépesíted az uborkát, a hatása ugyanaz marad, de így a bőröd bármelyik részére könnyedén fel tudod helyezni, és nem kell aggódnod hogy mindenfelé uborkaszeleteket potyogtatsz majd. Ha esetleg túlzásba vitted volna a napozást, akkor is jó házi praktika az uborkapakolás, a napégés okozta tüneteket is jól kezeli.

A vércukorszint szabályozásában is segíthet

Állatkísérletek eredményeiből arra jutottak, hogy az uborka alkalmas lehet a magas vércukorszint következtében termelődő, sejtkárosító hatású szabad gyökök, a reaktív oxigéngyökök (ROS) szintjének szabályozására. Azon patkányok szervezetében, amelyek több uborkát ettek, kevesebb ROS termelődött, azokéban, amelyek kevés uborkát kaptak, pedig több. Ezeket az eredményeket azonban további emberi alanyokon végzett vizsgálatokkal kell majd alátámasztani.