Veled tartanak a buliban is – zöldséges koktélreceptek

Ezúttal kicsit félretesszük a zöldségek egészséges tulajdonságait és az ízükre alapozunk egy-egy ütős italt.

Sokan vagyunk vele úgy, hogy a koktélokkal kapcsolatos ismereteink kimerülnek abban, hogy számos alkoholos italból könnyen kortyolható elegyet készíthetünk, ha valami édes üdítővel keverjük őket. Pedig a kreatív italok világában is ott vannak a zöldségek, csak egy kicsit kell megkapargatnunk a felszínt. Most mutatunk néhány példát, hogyan lehet velük izgalmas és színes a poharad a következő házibuliban.

Nem csak a Bloody Marybe tehetsz paradicsomot

A paradicsomra épülő Bloody Maryt elég sokan ismerik, ennek viszont egy másik, érdekes változata is van, a Verde Mary elkészítésekor a piros változat helyett zöld paradicsomot, és a szintén zöld színű mexikói földicseresznyét, azaz tomatillót használhatsz. Az elkészítésük rendkívül egyszerű, a lenti hozzávalókat (a díszítőelemeken kívül) csak össze kell keverned, ha nem szeretnéd, hogy benne maradjanak a magok, szűrd át, és vízzel állítsd be a kívánt sűrűséget.

Bloody Mary/Verde Mary

Hozzávalók:

700 ml paradicsompüré (a Verde Maryben 6 zöld paradicsommal és kb. 10 tomatillóval helyettesíthető)
fél üveg (375 ml) vodka
2 friss jalapeno paprika, kimagozva és felaprítva
3 evőkanál friss torma, reszelve
1 kis csokor korianderlevél
4 lime leve
2 evőkanál zellermag
2 evőkanál Worcestershire szósz
1 evőkanál csípős szósz
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál frissen őrölt fekete bors

Díszítésnek:

Tengeri só
Zellerszár
Zöld olívabogyó

Bloody Massimo

A paradicsom vörösét még jobban kiemeli ez az ital, ami egy fehér, mozzarellás alapra rétegezi a Bloody Maryvel gyakorlatilag megegyező vodkás keveréket.

Hozzávalók:

2 szelet kenyér 4 részbe vágva, pirítva
olívaolaj
800 ml paradicsompüré
só és bors ízlés szerint
1 vagy 2 zellerszár, kisebb részekre vágva
340 gramm friss mozzarella
1 csokor friss bazsalikomlevél
1 teáskanál balzsamecet

Elkészítés:

A kenyered kend meg olívaolajjal, majd sütőben süsd aranybarnára, minden oldalán néhány percig. A paradicsompöré felét nagyjából főzd fel kb. 5 perc alatt, kis lángon. Majd add hozzá a maradék paradicsompürét, a balzsamecetet, borsot ízlés szerint, és a vodkát.

A mozzarellát turmixold el a bazsalikom kb. kétharmad részével, ízlés szerint borssal, amíg egyenletes krémet nem alkot. Ezt töltsd a poharad aljára, erre töltsd rá a paradicsomos keveréket, majd díszítsd zellerrel, a pirítóssal, és a megmaradt bazsalikomlevelek egy részével.

„Mi a hézag, hapsikám?” – répa-gyömbér koktél

Hozzávalók:

50 ml kókuszrum
15 ml silver rum
30 ml répalé, lehetőség szerint frissen facsart
15 ml friss limelé
7,5 ml szirup (pl. agávé szirup)
2 vékony szelet hámozott gyömbér

Elkészítés:

Nyomkodd szét egy koktélos pohár, vagy shaker alján a gyömbért. Töltsd hozzá a többi hozzávalót, és rázd össze jéggel. Szűrd le (hogy a gyömbér ne maradjon benne), töltds ki a választott pohárba és díszítsd répa zöld részeivel, a lime héjával, vagy hámozóval levágott vékony répadarabokkal. Ha szeretnéd, készíthetsz alkoholmentes változatot is, ekkor a rumot cseréld 50 ml limonádéra és 15 ml kókusztejre, kb. 20 ml szódavízzel hígítsd.

Uborkás-mentás gin cooler

Hozzávalók:

175 ml gin
120 gramm uborka (darabokra szelve, egy kevés vékonyra vágva díszítésnek)
12 mentalevél az italba, plusz néhány díszítésnek
2 evőkanál cukor
60 ml citromlé
szóda ízlés szerint
jég

Elkészítés:

Tedd egy turmixgépbe az uborkadarabokat, a mentaleveleket, a cukrot és a citromlét. Pürésítsd, amíg egy sima, nem darabos egyveleget kapsz. Tölts meg két poharat jéggel, felezd el a két pohárba a gint, és a vékonyra vágott, díszítésre használt uborkát. Töltsd a poharat kétharmadig, a maradékot pedig töltsd fel szódával és jól keverd el. Díszítsd mentával.

„The Beet Twist”

Hozzávalók:

120 ml céklalé, lehetőleg friss
60 ml grapefruit-lé (ha lehet, szintén legyen friss)
4 evőkanál rozmaring-szirup (Ehhez 120 ml vizet és 120 gramm cukrot forralj sziruppá kb. 10 perc alatt, adj hozzá két gally rozmaringot, hagyd állni tíz percig, majd szűrd le és hagyd kihűlni.)
90 ml gin
Szódavíz

Elkészítés:

Keverd össze a céklalevet, a grapefruit levet, a rozmaringos szirupot, és a gint, majd töltsd két, jéggel megtöltött pohárba. Öntsd fel szódával és díszítsd a rozmaring-gallyakkal.