Tojás nélkül is létezik omlett – mutatjuk a receptjét

Ha mellőznéd egy kicsit az álltai összetevőket, mégis szeretnél egy kiadó reggelit, Indiában keresd a megoldást!

Álmosan elbotorkálsz valahogy a konyháig. Itt a reggeli ideje. Jól esne egy rántotta, de nem szeretnéd nehéz kajával indítani a napot. Összetett problémának tűnhet, de van rá egy frappáns megoldás, a vegán omlettnek is nevezett hagyományos indiai étel, a paradicsomos omlett. Ez a neve ellenére nem tartalmaz egy darab tojást sem, a végeredmény inkább egy zöldséges lepény lesz, ami zsírszegény és gluténmentes is. Mutatjuk, hogyan készítheted el Te is!

Paradicsomos omlett hozzávalók

220 gramm gram liszt (az eredeti, indiai változatban besan, vagy csicseriborsóliszt van, de ez megfelelő helyettesítő)
2 közepes paradicsom kis darabokra vágva
1 közepes hagyma, finomra vágva
1-2 cm gyömbér finomra vágva
1 zöld csilipaprika finomra vágva
40 gramm korianderlevél finomra vágva
¼ teáskanál pirospaprika (por)
1 csipet asafoetida (hing néven is ismert, ez a hozzávaló opcionális)
1 csipet garam masala
¼ teáskanál kurkuma
Víz szükség szerint (kb. 1-2,5 dl)
Só ízlés szerint
Étolaj

Paradicsomos omlett elkészítése

Darabold fel a paradicsomokat, a hagymát, a zöld csilipaprikát, a gyömbért, és a korianderleveleket. Öntsd egy nagyobb tálba a lisztet és add hozzá a feldarabolt hozzávalókat. Add hozzá a fűszereket, az asafoetidát (amennyiben használod), a kurkumát, a pirospaprikát, a garam masala port, és a sót. Önts hozzá kb. 1 dl vizet (kb. a szükséges mennyiség felét), majd egy kézi habverővel keverd alaposan össze. A tésztának közepes sűrűségűnek kell lennie ekkor. Ha szükségesnek érzed, a kívánt sűrűség eléréséhez önthetsz még hozzá vizet, ha pedig sok lett, egy kis liszttel korrigálhatsz.

Melegíts fel egy serpenyőt, és kend meg olajjal, ahogy palacsintasütés előtt tennéd. Merj a serpenyőbe a tésztából, és a kanál segítségével, amivel merted, egyengesd el kicsit, vagy döntsd meg a serpenyőt mindegyik irányba, hogy ugyanezt a hatást érd el. Ha úgy érzed, megsült az omlett egyik oldala, fordítsd meg és süsd meg a másik oldalát is. Ha szükségét érzed, hogy ne égjen meg sütés közben, egy kevés olajat csepegtethetsz az omlett széleihez. A kész omletteket koriander-chutneyval, vagy paradicsomos szósszal teheted még ízesebbé.