A magyar gasztronómiában a paradicsom egy nagyon fontos alapanyagnak tekinthető, amit mi sem bizonyít jobban más, minthogy rengeteg ismert és közkedvelt ételünkben megtalálható, sőt konkrét fogások épülnek fel rá.
Elég csak kiemelni a sorból a paradicsomlevest vagy éppenséggel a lecsót, de ha azt mondjuk, hogy paradicsomos húsgombóc, minden bizonnyal akkor is mindenkinek összefut a nyál a szájában, hiszen ez az étel, ha nem is hungarikum, de biztosan a magyar konyha egyik specialitása. Alapvetően egy nagyon egyszerűen elkészíthető ételről van szó, mégis csak nagyon kevesen tudják, hogy miként kell igazán jó húsgombócot készíteni, ezért most bemutatunk egy olyan receptet, ami leginkább egyszerűségével garantáltan mindenki kedvence lesz. Fontos már itt az elején kiemelni, hogy bár a hozzávalóknál paradicsompürét írtunk fel, azért a húsgombóc akkor lesz a legfinomabb, ha olyan friss paradicsomból készül a hozzá kapcsolódó mártás, mint ami a Hódkertész üvegházaiban terem. A paradicsomos húsgombóc hozzávalói (4 adaghoz) - 60 dkg darált disznóhús, - 1 bögre rizs (de szabadon választható bulgur és más egyéb gabonaféle is) - 20 dkg paradicsompüré (vagy ennek megfelelő friss paradicsom pürésítve) - 1 fej hagyma - 1 darab tojás - 1 darab leveskocka - 2 evőkanál cukor és liszt - 1 evőkanál olaj - ízlés szerint só, bors és egyéb fűszerek (például jól megy hozzá az olaszos ízvilág) A paradicsomos húsgombóc elkészítése A paradicsomos húsgombóc elkészítése minden esetben úgy kezdődik, mint egy tipikus magyar étel, ezáltal kezdésnek felaprítjuk a hagymát, majd hozzáadagoljuk szép sorban a húst, a rizst, a tojást és ízlés szerint a fűszereket is. Ezt a masszát jó alaposan összekeverjük, majd ebben az állapotában állni hagyjuk egy kicsit, hogy később formázható, egységes legyen, hiszen ebből készülnek el a finom gombócok. Amíg a gombócmassza pihen, egy nagy lábosban vizet forralunk – legalább 2 litert ehhez a mennyiségű alapanyaghoz –, majd abba beledobunk egy leveskockát, ízlés szerint még extra fűszert adagolunk hozzá. Amint a leveskocka feloldódott, belekeverjük a paradicsompürét és sűrűre keverve visszaforraljuk. Az eddig pihentetett masszából ezt követően kisebb gombócokat gyúrunk – ízlés kérdése, hogy mekkorák lesznek –, majd azokat a közepes lángon főzött lébe pakoljuk, és fedő mellett legalább egy órán keresztül főzzük, de nem forraljuk, közben ellenőrizzük a főzőlé mennyiségét, és szükség esetén pótoljuk. Amikor a gombócok már megdagadtak, kivesszük őket a főzőléből, és félrerakjuk őket hűlni. Egy tepsibe közbe olajat és lisztet öntünk, amiből rántást készítünk, és adagolunk hozzá néhány kanállal a paradicsomos főzőléből, majd az egészet kellemesen simára, főzelékszerűre keverjük, és az egészet hozzáadjuk a főzőléhez, méghozzá némi cukor és só társaságában. Ezt az egészet felfőzzük, és elkészült a gombócok mellé a paradicsomszósz. Sokan a gombócokat visszateszik a szószba, mások külön adagolják hozzá, ízlés kérdése, de általában a fogáshoz sós vízben sült krumplit szokás adni köretként.