Paradicsommal a bőrrák ellen

A következő nyári napozáskor jusson eszedbe a paradicsom ezen jótékony tulajdonsága is!

Az utóbbi jó pár évben már tapasztalhattad, hogy a nyarak szinte évről-évre melegebbek és a sokat emlegetett UV-B sugárzás is egyre gyakrabban ölt erős vagy extrém mértéket, ami lényeges szerepet játszik a bőrrákos megbetegedések kialakulásában. A napvédő krémek már rég nem csak a strandolás kellékei, a napsütéses évszakokban a rendszeres bőrápolási rutin részeivé váltak. Sokan igyekeznek felhívni a figyelmet a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságára is.

De a napsugárzás elleni védelmet nem csak kívülről lényeges megtámogatni, bizonyos ételek fogyasztása belülről is jó hatású lehet. Nem csoda tehát, hogy már régóta folynak kutatások ebben a témában, hogy megállapítsák, mik azok az élelmiszerek, illetve bennük található anyagok, melyek segítségünkre lehetnek a bőrrákos megbetegedések elleni harcban.

A megnövelt paradicsombevitel hatása a bőrrák kialakulására

Egy amerikai kutatás szerint a rendszeres paradicsomfogyasztás felére lassítja a bőrrák kialakulásának ütemét. Állatkísérlettel jutottak erre a következtetésre, egészen pontosan kísérleti egerek segítségével. Az Ohio State Egyetem kutatói 35 héten át tartottak speciális diétán egy csoport hím egeret, kiszárított és porrá őrölt paradicsom tette ki az étrendjük tíz százalékát. Majd nagyobb dózisú UV-fénynek tették ki őket egy másik csoport egér társaságában, az eredmény pedig meggyőző volt. Azt tapasztalták, hogy a paradicsomot nem fogyasztó egerek körében a bőrrák kialakulásának aránya ötven százalékkal nagyobb volt.

Ezt a hatást valószínűleg a karotinoidok adják, ez adja a paradicsom színét is, és ezek védhetik meg a bőrt a káros UV-sugarak egy részétől. De egy nem várt érdekességre is rábukkantak az eredményekből: a nőstény egereknél ez az arány már teljesen felborult, náluk a paradicsomban gazdag diéta már nem hozott jelentős különbséget a bőrrák kialakulásában. A kutatók ennek az okát nem tudták megállapítani, de hangsúlyozták, hogy a bőrrákos elváltozások elleni védekezés a két nemnél más eszközöket kívánhat.

Korábbi kutatások is szólnak a paradicsom jótékony hatásáról

Már embereknél is igazolták klinikai kutatások során hogy a rendszeresen fogyasztott paradicsompüré segít csökkenteni a leégés kockázatát. Ez a benne lévő egyik fő karotinoidnak, a likopinnek lehet köszönhető. Ez ugyanis segít erősebb védelmet kialakítani a bőrnek a napból érkező ultraibolya-sugarakkal szemben.

Tovább is vizsgálják

Az amerikai kutatás arra is rávilágított, hogy a likopinen kívül is lehetnek a paradicsomnak olyan összetevői, amik segíthetnek daganatok kialakulásának megelőzésében, ezért további kutatásokat ígérnek a későbbiekben ezen a területen.