Nyersen vagy inkább feldolgozott formában előnyösebb fogyasztani a paradicsomot?

Azon túl, hogy a paradicsom egy igazán különleges zöldségféle, a tudományos világ számára is nagyon érdekes, amit mi sem bizonyít jobban más, minthogy folyamatosan központi szerepet játszik a kutatásokban.

Bár az elmúlt évtizedek során rengeteg tudományos értekezés készült róla, valójában azonban a paradicsom egészséggel kapcsolatos hatásai még mindig nem kerültek teljesen tisztázásra. Olyannyira nem, hogy azt sem sikerült teljesen eldöntenie a szakembereknek: nyersen vagy inkább feldolgozott formában érdemes inkább fogyasztani a paradicsomot?

Ami biztos, hogy az olyan speciális háttérrel és nagy gondoskodással termesztett paradicsom, mint amilyen a Hódkertész üvegházaiban érik, minden formájában egészséges és előnyös a szervezetünk számára, azonban érdemes körbejárni a témát tudományos szemszögből is.

Valamikor a feldolgozott paradicsom az előnyösebb

Azt már korábban bizonyították, hogy a paradicsomban rengeteg C-vitamin található, mindössze 10 dekagramm zöldség képes biztosítani a napi beviteli szükséglet közel 20 százalékát. Ezt azonban csak akkor, ha frissen fogyasztjuk minden nap.

Kutatások azonban bebizonyították, hogy a paradicsomban található likopin sokkal könnyebben tud hasznosulni a szervezeten belül olyan esetekben, ha nem nyersen, hanem feldolgozott formában kerül elfogyasztásra.

Hogy mi az a likopin és mire jó?

A tudomány már évekkel ezelőtt sikeresen igazolta, hogy a paradicsomban nagy mennyiségben megtalálható likopin kiváló hatást gyakorol az olyan modern népbetegségekre, mint az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy az érelmeszesedés.

A likopin képes például közvetlenül befolyásolni, konkrétan csökkenteni, normalizálni a vérnyomást, de segít a vérzsír mennyiségének és arányainak szinten tartásában, és miközben javítja az érfalak állapotát, az úgynevezett oxidatív stressz csökkentésében egyaránt szerepet játszik.

A feldolgozott paradicsomból jobban felszívódik a likopin

Érdekesség azonban, hogy a tudósok a kísérletek során különféle bonyolult biokémiai okokra hivatkozva azt találták, hogy a likopin sokkal könnyebben felszívódik a feldolgozott paradicsomból – például a paradicsom püréjéből –, különösen a zsíranyagcserére és az oxidatív stresszre gyakorolt pozitív hatást tekintve.

Ez nyilván nem azt jelenti, hogy a friss paradicsommal nem tudunk ilyen előnyös hatást gyakorolni a szervezetünkre, de a zöldség feldolgozott formája a kutatások alapján nagyobb mennyiségben és könnyebben emészthető állapotban tartalmazza a likopint.

A mentális betegségekre jobb hatást gyakorol a paradicsom

Hogy újabb kutatási eredményeket is bevonjunk a történetbe, érdemes kiemelni a sorból egy 2013-as japán tanulmányt, ami közel ezer idős ember részvételével készült el, és azt vizsgálta, hogy a friss paradicsom fogyasztása milyen hatást gyakorol a mentális állapotra.

Röviden: meglepő hatást, hiszen statisztikailag kiderült, hogy azok az emberek, akik heti szinten legalább kétszer fogyasztottak friss paradicsomot, mintegy 46 százalékkal kisebb eséllyel szenvedtek a depressziótól és a tüneteitől, ha pedig napi szinten ették a zöldséget, ez az arány 52 százalékra emelkedett.

Mi következik az elhangzottakból?

Miközben nagyon sok kutatási anyagot lehetne még felsorolni a paradicsom hatásairól, a fentiek már elegendőek voltak ahhoz, hogy határozottan kijelenthessük: érdemes frissen és feldolgozott állapotában – például turmixként – is napi szinten fogyasztani ezt az ízletes zöldséget, hiszen minden formájában pozitív hatást gyakorol a szervezetünkre.