Azon túl, hogy a paradicsom egy igazán különleges zöldségféle, a tudományos világ számára is nagyon érdekes, amit mi sem bizonyít jobban más, minthogy folyamatosan központi szerepet játszik a kutatásokban.
Bár az elmúlt évtizedek során rengeteg tudományos értekezés készült róla, valójában azonban a paradicsom egészséggel kapcsolatos hatásai még mindig nem kerültek teljesen tisztázásra. Olyannyira nem, hogy azt sem sikerült teljesen eldöntenie a szakembereknek: nyersen vagy inkább feldolgozott formában érdemes inkább fogyasztani a paradicsomot? Ami biztos, hogy az olyan speciális háttérrel és nagy gondoskodással termesztett paradicsom, mint amilyen a Hódkertész üvegházaiban érik, minden formájában egészséges és előnyös a szervezetünk számára, azonban érdemes körbejárni a témát tudományos szemszögből is. Valamikor a feldolgozott paradicsom az előnyösebb Azt már korábban bizonyították, hogy a paradicsomban rengeteg C-vitamin található, mindössze 10 dekagramm zöldség képes biztosítani a napi beviteli szükséglet közel 20 százalékát. Ezt azonban csak akkor, ha frissen fogyasztjuk minden nap. Kutatások azonban bebizonyították, hogy a paradicsomban található likopin sokkal könnyebben tud hasznosulni a szervezeten belül olyan esetekben, ha nem nyersen, hanem feldolgozott formában kerül elfogyasztásra. Hogy mi az a likopin és mire jó? A tudomány már évekkel ezelőtt sikeresen igazolta, hogy a paradicsomban nagy mennyiségben megtalálható likopin kiváló hatást gyakorol az olyan modern népbetegségekre, mint az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy az érelmeszesedés. A likopin képes például közvetlenül befolyásolni, konkrétan csökkenteni, normalizálni a vérnyomást, de segít a vérzsír mennyiségének és arányainak szinten tartásában, és miközben javítja az érfalak állapotát, az úgynevezett oxidatív stressz csökkentésében egyaránt szerepet játszik.