Nemcsak szegedi és bajai létezik – ismerd meg a fonyódi halászlét

Ha szereted a jellegzetes halételt, de nem hallottál még a fonyódi petyekről, érdemes megismerkedned vele!

Ha a magyarokat hazánk jellegzetes ételeiről kérdezik, biztos, hogy szóba kerül egy-két pirospaprikás fogás, köztük a halászlé is. Arról pedig mindenki tud, hogy a tiszai és a dunai, a két folyó partján található városok után pedig sokszor szegedi és bajai változatok néhány fontos tényezőben eltérnek egymástól, de a balatoni halászlé sajnos nagyrészt kikopott a köztudatból.

Pedig legnagyobb tavunk egészen a XIX. század közepéig a halászkultúra és a halászlé egyik fellegvára volt, így Vörösmarty Mihály is úgy írt a balatoni halászléről, mint a reformkor egyik híresen jó fogásáról. A térségben előforduló számos változat egyike a fonyódi petyek, amit legjobban Farkas József receptje alapján ismerünk manapság, aki 1952 óta készíti a halászlé ezen variációját. A fonyódi petyeket legrövidebben úgy lehetne leírni, mint a halpaprikás egy lecsós változatát, így a paradicsom és a paprika is megjelenik benne extra hozzávalóként.

Fonyódi petyek hozzávalók

2,5 kg ponty
2,5 kg harcsa
0,5 kg keszeg (nagyjából tenyérnyi méretű halak, kárásszal is helyettesíthető)
0,5 fej fokhagyma
1 kg vöröshagyma
2-4 paradicsom
3-5 paprika (pritamin, kápia, vagy fehér)
250 gramm zsír
50 gramm őrölt fűszerpaprika
Só ízlés szerint

Fonyódi petyek elkészítése

Tisztítsd meg a halakat, és vágd le a fejüket, ha nem eleve ilyen formában szerezted be őket. A harcsa és a ponty fejét ne dobd el, ezek később még felhasználásra kerülnek. A pontyot irdald be, majd a harcsát és a pontyot vágd kb. ujjnyi vastagságú szeletekre, a keszegeket egészben meghagyhatod. Vékonyan sózd meg mindegyik halfajtát, és egy rövid ideig hagyd őket állni.

Készítsd elő a zöldségeket: tisztítsd meg a fokhagymát és a hagymát, az utóbbit vágd vékony szeletekre, csumázd ki a paprikákat és a paradicsomokat. Aprítsd fel a paprikát, a paradicsomot és a fokhagymát is, és párold meg őket a zsíron. A zöldséges keveréket ízesítsd a fűszerpaprikával, miután levetted a lángról, és hagyd néhány percig állni – azt várd meg, míg a pirospaprika teljesen feloldódik.

Add a zöldségekhez a halszeleteket (a keszegeket pedig egészben), majd engedd fel a halászlét annyi vízzel, hogy az összes hozzávalót ellepje. Először magas intenzitású láng felett forrald fel az ételt, majd lassú tűzön főzd teljesen puhára az összetevőit. Eközben hagyd nyugodtan elpárologni a víz egy részét, a cél, hogy ne legyen túl híg a lé. Tálalás előtt a keszegeket vedd ki, a lét pedig kóstold meg, hogy nem szükséges-e további ízesítés.