Nemcsak napi egy alma, hanem napi egy paradicsom is távol tartja az orvost

Mindenki jól ismeri azt a frázist, miszerint napi egy alma, az orvost távol tartja. Egy kutatás azonban nemrégiben bebizonyította, hogy napi egy paradicsom legalább ilyen jó hatást ér el a szervezeten belül.

Bár senkit sem szeretnénk lebeszélni a rendszeres almafogyasztásról, azonban egy brit kutatás a közelmúltban bizonyítékot talált arra, hogy a paradicsom legalább olyan jó, ha nem jobb az egészségmegőrzés tekintetében, hiszen egy olyan alapanyag található benne, ami segítséget nyújt több súlyosabb betegség megelőzésében is.

A legjobb hír azonban, hogy bár a brit kutatás speciális paradicsomkivonattal bizonyította hipotéziseit, azonban hangsúlyoztak, hogy az olyan friss paradicsom, mint ami a Hódkertész kínálatából is elérhető, ugyanolyan jó hatást gyakorol az emberi szervezetre, mint bármilyen kivonat és kapszula.

A likopin a csodafegyver

Hogy miért olyan szerencsés sok paradicsomot fogyasztani? A kutatók szerint a csodafegyver ebben az esetben a likopin, aminek tartós adagolása a szervezet számára gyakorlatilag a mediterrán diétánál látott tulajdonságokkal vértezte fel a pácienseket, ezáltal képes volt például javítani a vérerek funkcióját még a szívbetegeknél is.

Ez azonban még nem minden, hiszen a likopin – ami egyébiránt a paradicsom pirosas színét adja – olyan antioxidánsnak minősül, ami az E-vitaminnál tízszer magasabb hatékonysággal rendelkezik, és kimagasló védelmet ad rengeteg súlyos betegség ellen.

A szakértők megállapították például, hogy ennek a hatóanyagnak kimagasló a rákellenes hatása, de példának okáért nagyon sok szívbetegségnél is segítséget nyújt, sőt a vérerek kapcsán nemcsak a funkciót javítja, hanem a szerveket egyaránt erősíti.

A gyakorlati vizsgálatokon is jól vizsgázott a likopin

A kutatást végző Dr. Cheriyan professzor és csapata már konkrét vizsgálatokat is folytatott annak érdekében, hogy számszerűsíthessék a likopin gyakorlati hatását.

Mint kiderült, a likopinnal is kezelt szívbetegeknek csaknem az 53 százalékánál tapasztalták azt, hogy az addig rossz állapotban lévő vérerek állapota javulásnak indult, így a jövőben óriási szerepet kaphat abban, hogy megakadályozza a stroke, illetve a szívbetegségek kialakulását, hiszen a rossz állapotban lévő érrendszer ezeknek a problémáknak az egyik alapja.

Bár a kísérletek során a betegek kivonatban kapták a likopint, összesen 7 milligrammot naponta, azonban a kutatók is rávilágítottak arra, hogy ezt a mennyiséget nem lehetetlen más formában bevinni a szervezetbe.

Az egyik megoldás, hogy minden nap megeszünk egy kilogramm paradicsomot, ami nyilván nem feltétlenül tartható, de van egy jobb és kivitelezhetőbb megoldás is, méghozzá a pürésítés, hiszen ebben az állapotban nemhogy megmarad a likopin a zöldségben, de a hatóanyag sokkal erősebbé válik.

Ezáltal egy-két pohár paradicsompüré elegendő lehet ahhoz, hogy elegendő mennyiségű likopint vigyünk be a szervezetünkbe minden nap, ami az érrendszer épségének, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének tekintetében rendkívül fontos lehet.

Forrás