Ne hagyd, hogy tönkremenjen! – tippek, hogy tovább maradjon friss az ételed

Nincs rosszabb, mint evés előtt rájönni, hogy a kiszemelt zöldség vagy gyümölcs megromlott. Íme pár tipp, amivel elkerülheted ezt!

Amellett, hogy a pénztárcánk szempontjából is bosszantó, komoly környezeti probléma, hogy mennyi étel megy kárba rendszeresen. Ugyan feltételezhetően szinte senki nem vásárol meg szándékosan olyan ételeket, amit aztán nem eszik meg, de így is sajnos sokunkkal fordul elő, hogy valamilyen, frissen hazavitt élelmiszer a szemétben végzi. Mutatunk néhány trükköt, amiket bevetve tovább fogyaszthatóak maradnak a zöldségek és gyümölcsök, sőt, olykor még a megkezdett ételeket is formában tarthatod a következő alkalomig, mikor beléjük harapnál!

Így maradhat kívánatos az avokádó

Az avokádónak több egészséges tulajdonsága is van, de ezeket nem fogod tudni kihasználni, ha tönkremegy a gyümölcs, mielőtt megennéd. A termés ráadásul egészen kényes ebből a szempontból, nem kell neki sok, hogy elkezdjen megbarnulni, ekkor pedig az állaga sem olyan, amit szívesen megennénk. A megkezdett avokádó romlását viszont meggátolhatjuk citromlé, vagy olívaolaj segítségével. Az olaj egyszerűen egy védőréteget képez a megkezdett gyümölcsön, ami megvédi azt az oxidációtól, ahogy a citromsav is képes megakadályozni, hogy elkezdjen tönkremenni.

Csak azt mosd meg, amit megeszel...

Ugyan a legtöbb gyümölcsöt és zöldséget érdemes megmosni, mielőtt megeszed, hiszen a felszínükön – akármilyen gondosan is kezelik őket, mielőtt megveszed – különböző szennyeződések lehetnek. Viszont arra érdemes odafigyelned, hogy csak közvetlenül fogyasztás előtt, és csak azt a mennyiséged mosd meg, amit meg is eszel, ugyanis például a hűtőszekrényben tárolva könnyebben megromlanak azok az élelmiszerek, amiket nedvesen csomagoltál be.

… kivéve a bogyós gyümölcsöket

A fenti tanácsnak ellentmond, hogy a bogyós gyümölcsöket viszont érdemes egy kicsit beáztatni, mielőtt elteszed őket. Ezt viszont nem érdemes csupán vízzel tenni, hanem javasolt három egység vízhez egy egység ecetet keverni, ez az oldat ugyanis megöli azokat a baktériumokat, amiktől hamar megromlik például az eper, vagy az áfonya. Az ecetes fürdő után viszont amennyire csak tudod, szárítsd meg őket!

Nem mindegy, hogy teszed el a tejet

Ha túl gyakran vagy kénytelen azzal szembenézni, hogy megromlott a tej a hűtődben, lehet, hogy érdemes leszokni arról, hogy a dobozban tárolod, amiben megvetted hiába ez a legpraktikusabb megoldás. A régimódi tejesüvegek ugyanis sokszor jobban zárnak, mint a papírdobozok, ami több okból is előnyös lehet. Egyfelől a nemkívánatos baktériumok nem jutnak a tejhez a friss levegővel együtt, másfelől az üveg jobban lehűl, így a hűtés is hatékonyabb.

Végül a jobban záró üvegben nyugodtan el is fektetheted a tejet, nem kell attól tartanod, hogy kifolyik akkor sem, ha a hűtést végző részekhez közelebb tárolnád, amit érdemes megfontolni a tejnek általában az ajtón kijelölt, a nyitáskor jobban felmelegedő tartó helyett.

Tartsd külön a zöldségeket a gyümölcsöktől!

Több gyümölcs is gyakran a kosarunkba kerül, ami a megvásárlása után, otthon is sok etiléngázt bocsájt ki. Ez az anyag felgyorsítja más termések érését, így egy erre érzékeny zöldség vagy gyümölcs a vártnál jóval hamarabb is megromolhat, ha nem megfelelő társaságban tároljuk őket. Ezt a tulajdonságot persze ki is használhatod, van például, aki körték érését gyorsítja meg ezzel a módszerrel. Ha viszont az etilén nemkívánatos hatásait meg szeretnéd előzni, jó ökölszabály, hogy a zöldségeket tárold a gyümölcsöktől elkülönítve.

Kivétel az alma és a krumpli

A fenti szabályra viszont van egy ellenpélda, ez pedig a burgonya. Ezekre a gumókra az érést más esetben meggyorsító etiléngáz kifejezetten tartósító hatással van, ugyanis meggátolja, hogy csírázni kezdjenek, a növénykezdemények pedig felhasználják a bennük tárolt tápanyagokat. Ezért sokan a krumplik közé tesznek egy-egy almát és így tárolják őket.

Vágd le a répa szárát!

A burgonyához hasonlóan a répák esetében is azért adjuk ezt a tippet, hogy a növény ne próbálja meg a túlélése érdekében felhasználni az energiát és hasznos anyagokat, ami miatt megvetted. A répa zöld részei ugyanis továbbra is megpróbálnak növekedni akkor is, ha kihúzták a növényt a földből, jobb híján pedig a gyökérből veszik fel az ehhez szükséges tápanyagokat, ezért érdemes őket levágni, ha esetleg így vásárolnád meg őket.

Hogyan tároljam a kenyeret?

A pékáru, és főleg a kenyér esetén mindig nehéz megtalálni azt az egyensúlyt, hogy érdemes tárolni, a kiszáradás és a penészedés ugyanis egyaránt fenyegeti ezt az ételt. Az arany középutat egy zárható kenyeres doboz mellett megadhatja az is, ha egy száraz konyharuhába tekered, majd ezt követően teszed papírzacskóba, így szellőzik, de mégsem szárad ki a tészta.

A paradicsomok fejjel lefelé érzik jól magukat

A folyadéktartalmuk okán nem meglepő, hogy a paradicsomok viszonylag érzékenyek arra, ha megnyomják őket, ha pedig valamilyen zúzódás éri őket, abból a pontból kiindulva könnyedén rothadásnak indulhat a termés. Ennek érdekében érdemes a normál állásukhoz képest fordítva, a szárukhoz közeli részekre támasztva tárolni őket. Ugyanis ezek a részek ellenállóbbak, mint az aljuk, viszont ha mégis megnyomódnának, valószínűleg könnyebb szívvel vágod le a csumát is tartalmazó részt, mint a csak húsból álló alsó szekció egy darabját.

Így tart ki legtovább a saláta

A különböző levelek tárolását is érdemes átgondolnod, ugyanis míg a boltban legtöbbször puha zacskóban, vagy egyszerűen valamilyen fóliában kapod meg a saláta alapanyagait, ezek nem védik meg a leveleket attól, hogy összezúzódjanak. Ezért érdemes műanyag dobozba áttenni ezeket, mielőtt a hűtőbe tennéd mondjuk a rukkolát, a friss spenótleveleket, vagy hasonló alapanyagokat. A tartót emellett érdemes némi papírtörlővel is kibélelni, hogy a nedvességtől megóvd a tartalmukat, ezzel akár tíz napra kitolva az élettartamukat a hűtőben.

Hogy marad friss a gomba?

Ha otthon Te is azt láttad, hogy a gombát barna papírzacskóban tárolták, akkor ezt a házi praktikát érdemes átvenned. A különböző módszerek közül ez azért optimális, mert az idő múlásával a gombákból távozik némi nedvesség, amit a papírzacskó magába szív, ha viszont mondjuk egy műanyag szatyorban tartod őket, ami ezt nem teszi meg, a kalapos finomságokból puha és vizenyős állagú étel lesz.

Nem minden tart ki jobban a hűtőben

Ugyan a hűtő lényege, hogy a segítségével tovább fogyaszthatók maradnak az élelmiszereink, némelyik étel esetében kifejezetten kontraproduktív a használata. Ilyen például a kenyér is, ami hűtve gyorsabban veszíti el a frissességet, mint szobahőmérsékleten, köszönhetően annak, hogy a hidegben a keményítő hamarabb elkezd kikristályosodni, mint ha egyszerűen a konyhában tárolnánk. Ehhez hasonlóan az uborkát is könnyen érheti baj a hidegben, az alacsony hőmérséklettől vizenyős, a megszokottnál hamarabb romlásnak induló területek jelenhetnek meg rajta.

Reméljük, találtál néhány, számodra is új és hasznos tippet összeállításunkban, amikkel Te is gyakrabban elkerülheted, hogy a következő ínycsiklandó fogáshoz betárazott fogás a kukában végzi, és hiába ejtettél meg egy nagybevásárlást, mégis indulhatsz újra a boltba.