2021.11.15.
Ha nincs kedved bonyolult főzési lépésekhez, vagy egzotikus hozzávalókhoz, ez a recept neked való!
Egy nagyon egyszerűen elkészíthető zseniális étel, ami könnyebb húsok mellé tartalmas köret, vagy ha kiegészíted egy kis salátával, tejföllel, esetleg savanyúsággal, önmagában is megállja a helyét. Ezek a mindennapi hozzávalók együtt olyan harmonikus ízvilágot alkotnak, ami megmelenget a hűvösebb estéken, ne csodálkozz ha az első után egy újabb tányérral is szívesen szednél belőle!
Mindent egybe tepsis krumpli hozzávalók
1,5 kg krumpli
2-3 fej hagyma
2-3 db paprika
1-2 fej paradicsom
kb.10 dkg szalonna
2 evőkanál étolaj
só, bors ízlés szerint
1 púpos teáskanál rozmaring
Mindent egybe tepsis krumpli elkészítése
Vegyél elő egy nagy, lapos tepsit, aminek van egy kis pereme. A krumplit hámozd meg és vágd nagyon vastag hasábokra. Mosd meg a paprikát és a paradicsomot, és karikázd fel őket. A hagymát pucold meg és vágd laskára. Ha húsosabb szalonnát választottál, azt kb. egy centi vastag szeletekre vágd fel, ha inkább zsírszalonnát tennél bele, azt vágd egy kicsit vékonyabbra. Zsírszalonna esetén az olaj mennyiségét is csökkentheted egy kicsit. Persze keverheted is a kettőt. A tepsibe öntsd bele a két evőkanál olajat, tedd bele a krumplit, a laskára vágott hagymát és a paprikát. Szórd meg sóval és borssal, és tedd hozzá a rozmaringot.
A só hozzáadásánál vedd figyelembe, hogy mennyire sós az a szalonna amit használni fogsz. Az egészet forgasd össze alaposan kézzel, hogy az olaj mindenhol egyenletesen befedje, és a fűszerek elkeveredjenek. Terítsd szét egyenletesen a tepsiben. Ha ez megvan, helyezd el rajta a paradicsom és a szalonna szeleteket. Helyezd előmelegített sütőbe, kb.180-190 fokra, légkeveréses sütő esetén 170-180 fok is elég. Süsd kb. 25-30 percig, majd egy lapáttal forgasd át az egészet.
Kb. még húsz perc amíg elkészül, ezalatt többször is átkeverheted, hogy egyenletesebben piruljon. A sütési idő vége felé gyakran nézz rá, nehogy megégjen! Ha szép egyenletesen átpirult a krumpli, a szalonna pedig ropogósra sült, vedd ki a sütőből, hagy pihenni tíz percig, és kész is a mennyei vacsora!