Minden nap eszünk paradicsomot? Ezekkel a pozitív hatásokkal számolhatunk!

Korábban már számos tanulmány bebizonyította, hogy a paradicsomban található vitaminok, ásványi anyagok és egyéb összetevők nagy mennyiségben milyen jótékony hatást gyakorolnak bizonyos betegségekre vagy problémákra.

Ezek azonban a közkedvelt zöldség kevésbé megfogható tulajdonságai, hiszen a legtöbben csak nyers formájában, illetve tényleges valójában ismerik, illetve fogyasztják, ezért érdemes onnan is megközelíteni ezt a történetet, hogy mi történik akkor, ha minden nap fogyasztunk valamennyi paradicsomot?

A friss és jó minőségű paradicsomban – mint ami például a Hódkertész üvegházaiban megterem – ugyanis rengeteg a vitamin és az ásványi anyag, ezért napi rendszerességű fogyasztás esetén ez a zöldség egyenesen csodát tehet a szervezetünkkel. Lássuk azonban, hogy mégis milyen csodahatásról van itt szó!

Segít megakadályozni a daganatok kialakulását

A sok-sok vitamin mellett a paradicsomban rengeteg béta-karotin található, illetve a likopin nevű összetevő is ide tartozik, ami azon túl, hogy rendkívül hatékony sejtvédő tulajdonságokkal rendelkezik, még a daganatos elváltozások ellen is hatékony.

Kutatások igazolják, hogy a napi szintű rendszeres paradicsomfogyasztás különösen jó hatást gyakorol a szervezetre a mell-, a prosztata- és a hererák ellen.

Csökkenti a szívbetegségek kockázatát

Meglepő lehet, de a paradicsom egészen hasonló hatást gyakorol a szervezetre, mint az aszpirin, így segít mérsékelni a vérrögök, ezáltal a szív- és érrendszeri problémák kialakulását, ami különösen a magas vérnyomástól szenvedőknél okozhat gondot.

Ezt különösen a paradicsom magas flavonoid, karotinoid és vitamintartalma idézi elő, mely jó hatást gyakorol a vér tisztaságára, de segít megóvni a szervezetet az ivóvízben található fluoridtól is.

Lassítja a bőr öregedését

Talán meglepő lehet, de a paradicsom egyik titkos összetevőjeként ismert likopin képes arra, hogy lelassítsa a bőr öregedését, amit a múltban már több tudományos kutatás is bebizonyított.

Azon túl, hogy a likopin segít a bőr fiatalságának, feszességének és rugalmasságának a megtartásában, ráadásul DNS-szinten óvja, illetve védi a bőrt, de a rendszeres paradicsomfogyasztás a karnitin nevű aminosav termelődését is serkenti.

Ez utóbbi azért fontos, mert támogatja a szervezet zsírégető folyamatait, tehát még a fogyást is elősegíti.

Mérsékeli a stroke kialakulásának esélyét

Szintén kutatások igazolják, hogy a paradicsomban megtalálható likopin óriási segítséget nyújthat rengeteg betegség – így például a cukorbetegség – kialakulásának megelőzésében, miközben a szív- és érrendszerre egyaránt jótékony hatást gyakorol.

Rendszeres fogyasztása mellett így sokat tehetünk azért, hogy mérsékeljük a szervezeten belül a stroke kialakulásának az esélyét.

A szembetegségek lehetőségét is csökkenti

A paradicsom rengeteg A-vitamint tartalmaz, ezért ha minden nap fogyasztunk friss zöldséget, azzal megtámogathatjuk a látást, és megelőzhetjük az olyan szemproblémák kialakulását, mint a farkasvakság.