Mikor és hogyan érdemes meghámozni a paradicsomot?

Persze, készen is veheted a héja nélkül, de nem ez az egyetlen megoldás

Bár a boltok polcain már széles kínálatban találhatsz paradicsomleveket és különböző egyéb formákban tartósított paradicsomot, azért a házilag elrakott paradicsomlének nincsen párja! Ha pedig az adott évben jó a termés, a szezonban anyagilag is jobban kijöhetsz, ha magad főzöd be. És nem ez az egyetlen eset, amikor érdemes eltávolítani a paradicsom héját, szószok és levesek elkészítésekkor is szükséged lehet rá, így mindenképp érdemes megismerkednek a paradicsomhámozás legegyszerűbb módszerével!

Mikor kell meghámozni?

Olyankor érdemes végrehajtanod ezt a műveletet, amikor valamilyen teljesen krémes állagú ételt készítesz. A paradicsom héja ugyanis még extrém hő hatására sem változik meg, ezért hiába főznéd órákig a paradicsomszószt, ha elkészült a fogás, ugyanúgy éreznéd benne a paradicsomhéj darabjait. Az állagán túl pedig az ízén is változtathat, enyhén kesernyés aromát tud adni az ételeknek, szóval mindenképp jobb, ha megszabadulsz tőle.

Ez a kesernyés íz egyébként nem véletlen: egy flavonol nevű antioxidáns okozza, és mint általában az antioxidánsoknak, ennek a fogyasztása is igen előnyös a szervezetre. Ennek a növényi alapú anyagnak a hatásai közé sorolják a szív- és érrendszeri betegségek, illetve egyéb időskori egészségügyi problémák veszélyének csökkentését. A flavonol nagy része viszont a héjban található, ezért ha szeretnéd teljes egészében kiélvezni a paradicsom áldásos hatását, akkor olykor-olykor érdemes a héjjal együtt elfogyasztanod!

Hogyan hámozzam?

Forralj fel vizet egy nagy fazékban, mellé pedig készíts egy másik edényt, ami jeges vízzel van tele. A paradicsomok alján, tehát a szárával ellentétes végén ejts egy X-alakú bevágást egy éles késsel, de vigyázz ne legyen túl mély a vágás! Ha ez megvan dobd be a paradicsomokat pár percre a forró vízbe, majd egy szűrőkanál segítségével rakd át őket a jeges vízzel teli tálba! Ezután már könnyedén le tudod húzni a héjat anélkül, hogy a húsa sérülne.

Mikor maradhat?

Akár a flavonol bevitelének kedvéért, vagy csak ha épp nem akarsz bajlódni a héj eltávolításával, akkor az alábbi ételek közül érdemes választanod: saláta, szendvics, grillezett paradicsom, vagy valamilyen paradicsomot is tartalmazó rakott fogás. A paradicsom ugyanis extrém hő hatására szinte teljesen szétolvad, a héj tartja össze az amúgy is laza belső szerkezetét, ezért ha el akarod kerülni, hogy teljesen szétessen, hagyd rajta a héját!