Miért egyen kevesebb paradicsomot, aki egy fémre allergiás?

Sok ételhez hasonlóan a paradicsomnak is van fémtartalma, ami allergiás reakciót válthat ki.

Egészen konkrétan a nikkel az, amit a paradicsom viszonylag nagy arányban tartalmaz. Például a paradicsomkoncentrátum nikkel tartalma magasabb mint 1000µg /kg, pont mint a mogyorónak, a zabnak, a kakaónak(csokoládé), a lencsének, a mandulának és a diónak. Ezekkel az élelmiszerekkel már vigyáznia kell annak, aki a nikkelallergia kérdésében érintett. De ezt nem is olyan könnyű felismerni, pedig hazánkban a lakosság harminc százaléka szenved ennek az allergiának a tüneteitől, ezen belül pedig igen magas, nyolcvan-kilencven százalék a nők aránya.

A nikkelallergia-szindróma

Nőként talán úgy szembesülhetsz leghamarabb azzal a ténnyel, hogy érintett lehetsz ebben a betegségben, hogy egy-egy új ékszer viselése után viszketés, égő érzés és bőrpír tüneteit észleled magadon. De ez ennél sokkal összetettebb, ugyanis más hétköznapi tárgyakkal való érintkezés is kiválthatja a tüneteket, hiszen tartalmazhatnak nikkelt rozsdamentes acélból készült tárgyak, pénzérmék, övcsatok, szemüvegkeretek is, sőt egyes kozmetikumokba is kerül, mint például szemhéjtus vagy hajfesték.

A nikkelallergia nem csak bőrtüneteket okozhat, a betegeken jelentkezhet egy tünetcsoport, a nikkelallergia-szindróma, amelyre jellemző lehet a hirtelen feltűnő kiterjedt csalánkiütés, kiterjedt ekcéma, és ezek sajátságosan bőrérintkezés nélkül alakulnak ki. Sőt a nikkelallergia okozhat fejfájást, fáradékonyságot sőt még vérszegénységet is. Ha ezen felsorolt tünetek mellett tapasztalsz még puffadást, hányingert vagy akár hányást, hasi fájdalmat, étkezést követő fulladást, hasmenést vagy székrekedést, felmerülhet a gyanú, hogy nikkelallergia okozza a tüneteket, mégpedig az étkezéssel bevitt nikkel által, ami a tápcsatornán keresztül szívódik fel és okoz általános allergiás tüneteket.

Akkor marad a kizárásos diéta?

Bár számos, egyébként jótékony hatású élelmiszer nikkeltartalma magas, ezek végső száműzése nem életszerű, és a teljes értékű egészséges táplálkozás is hiányt szenvedne ez esetben. Létezik olyan kezelés igazoltan nikkelallergia-szindrómában szenvedőknek, ami egy szájon át szedhető készítmény formájában, szigorúan ellenőrzött, emelkedő dózisban adagolt nikkelt juttat a szervezetbe. Ez hozzászoktatja az immunrendszert az allergiás tüneteket kiváltó nikkel elviseléséhez.

Mindenesetre érdemes tisztában lenni az elfogyasztott élelmiszerek nikkeltartalmával, hogy szükség esetén csökkenteni tudjuk a bevitelüket. A bevezetőben említett magas nikkeltartalmú ételeken kívül az alábbiakra érdemes még odafigyelni!

200-1000 µg /kg közötti nikkeltartalommal bíró élelmiszerek:

Fémedényben főzött ételek, spárga, káposzta és karfiol, bab és zöldbab, korpás kenyér, instant élesztő, margarin, kagyló, osztriga, krumpli, borsó, paradicsom, spenót, aszalt szilva

50-200 µg/ kg közötti nikkeltartalommal bíró élelmiszerek:

Kajszibarack, homár, brokkoli, hagyma, kukorica, körte, mazsolaszőlő, avokádó, répa, fejes saláta, füge, gomba, hajdina, édesgyökér, hering, tea, rebarbara