Készíteni és enni is jó móka – egy tuti kovászos uborka recept

Ezt a csemegét sem kell készen venned, ha van egy kis türelmed otthon elkészíteni.

El tudsz képzelni kielégítőbb érzést, mint egy meleg nyári napon beleharapni egy saját magad által készített, alaposan lehűtött kovászos uborkába? Isteni, ahogy szétroppan a szádban! Sokan nem mernek nekiállni az elkészítésének, pedig nem is olyan bonyolult mint elsőre hinnéd. Ha még nincs jól bevált kovászos uborka recepted, akkor próbáld ki az alábbit!

Kovászos uborka hozzávalók

Kb. 2kg kovászolni való uborka (nem baj, ha kicsit többet veszel, hátha találsz benne olyat, ami keserű)
1 csokor kapor (fontos hogy friss kapor legyen, nem szárított)
1 fej fokhagyma
1 evőkanál mustármag
1 fél evőkanál szemes bors
1-2 szelet kovászos kenyér
3 evőkanál só
3 liter víz
És szükséged lesz egy 5 literes befőttes üvegre.

Kovászos uborka elkészítése

Tedd fel a vizet egy nagy lábosba és forrald fel. Tedd bele a sót, a mustármagot és a borsot, majd hagyd langyosra hűlni. Mosd meg alaposan az összes uborkát és vágd le mindkét végét. Ha el akarod kerülni, hogy keserű ízű uborka kerüljön az üvegedbe, ami jó eséllyel elrontaná az egész művedet, akkor a levágott csücskök belső felét érintsd a nyelved hegyéhez. Ha sima uborka ízt érzel akkor semmi gond, de ha kesernyés ízt tapasztalsz, akkor az ahhoz a csücsökhöz tartozó uborkát ne használd fel!

Majd hosszában két helyen ejts egy-egy bemetszést az uborkákon, de ne vágd át teljesen! Ha puhábban szereted, három vagy négy helyen is vághatsz rajta rést. Mosd át jól a kaprot és tisztítsd meg a fokhagymát. A befőttes üveg aljára tömködj fél csokor kaprot, dobj rá néhány gerezd fokhagymát, majd kezd el beletenni az uborkákat. Állítva, jó szorosan érdemes betenni őket. Ha egy sor megvan, dobd rájuk a kapor másik felét és a maradék fokhagymát. Öntsd le a langyos fűszeres vízzel ameddig ellepi, a mustármagot és a borsot is merd bele. A tetejére helyezd rá a kenyeret, de ne mártsd teljesen a vízbe, csak az egyik oldala érjen bele. Plusz csavart ad az ízéhez, ha pirított kenyérből csinálod. Rakj az üveg tetejére egy tányért, így lezárva azt, majd tedd meleg helyre. Az sem baj, ha süti a nap.

Érdemes lehet az egész alá helyezned egy tálcát, mert az érés alatt előfordulhat, hogy kicsit kifut a lé az üvegből. 2-3 nap után kóstold meg (vedd le a tetejéről a kenyeret és óvatosan vegyél ki egy uborkát, majd mosd le és úgy harapj bele), hogy elkészült-e már az uborka. És hogy ezt honnan ismered fel? Az uborka legyen egységes színű, már sehol sem nyers, de még ropogós. Ízlés kérdése is hogy ki mennyire roppanósan vagy puhábban szereti, de nem érdemes túlérlelni, mert akkor egy szottyos gumis valamit kapsz! Ha úgy ítéled meg hogy még nem készült el, semmi gond, csak tedd vissza rá a tányért, a kenyeret nem kell visszahelyezned, és hagyd még fél napig állni. Ha már elkészült, akkor szedd ki az uborkákat egy műanyag dobozba és szűrd rá a levét, majd tedd a hűtőbe.

Tudtad, hogy a kovászos uborka télire is eltehető?

Télen is élvezheted az ízét, ilyenkor annyi a plusz feladat, hogy tartósítani kell az uborka levét. Készítsd el a receptet követve a kovászos uborkát, majd tedd egy lábosba a leszűrt uborkalevet. Forrald fel és adj hozzá egy mokkáskanál nátrium-benzoátot, majd öntsd vissza az uborkára. Légmentesen záródó befőttes üvegekbe tedd őket és sötét hűvös helyen tárold!

Az elkészítési módja miatt egészséges is

A kovászos uborka úgynevezett fermentált étel, és mint ilyen segíti az emésztőrendszer hatékonyabb működését és táplálja a bélflórát. A rendszeres fogyasztása erősíti a beleket és gyorsítja a bélmozgást, székrekedési problémákkal küszködőknek is segíthet. Erősíti az immunrendszert, gyógyír lehet gombás fertőzésekre és bizonyos típusú allergiákra.