Ugyan a lazacról valószínűleg sokaknak Észak-Európa, vagy Amerika jut eszébe, indiai ízekkel is érdemes kombinálni ezt az ízletes halfajtát.
Ugyan a hazai dietetikusok azt javasolják, hogy minden héten együnk egyszer halat, egy 2020-as felmérés válaszadói közül csak 12% százalék mondta, hogy tényleg kerül is ebből az egészséges élelmiszerből hetente a tányérjára. Mutatunk egy izgalmas lazacos receptet, amivel a megszokottól kicsit eltérő ízvilágba kóstolhatsz bele, miközben teljesíted a heti halkvótádat.
1 vöröshagyma, szeletelve
200 gramm cseresznyeparadicsom
3 evőkanál enyhe, vagy madras currypaszta
400 gramm csicseriborsó
2 szelet bőr nélküli lazacfilé
1 nagy, vagy 2 kisebb darab naan kenyér
2 evőkanál alacsony zsírtartalmú, vagy zsírmentes joghurt
Néhány cikk citrom és koriander a tálaláshoz (opcionális)
Hevítsd fel a sütőd 200 fokra, vagy ha hőlégkeverést használsz, 180 fokra. Egy mély, kb. 20x25 cm-es tepsiben tedd be a hagymaszeleteket, a paradicsomokat, a két evőkanál currypasztát, a csicseriborsót, önts alájuk kb. 200 ml vizet. Süsd a zöldségeket kb. negyedóráig, amíg a hagymák szépen megpirulnak, a paradicsomok pedig épp elkezdenek kinyílni. Keverd meg őket, majd kend be a maradék currypasztával a lazacfiléket, és fűszerezd, amennyiben még szeretnéd. A lazacszeleteket ágyazd be a zöldségek közé, a tepsibe, ezt tedd vissza a sütőbe még 8-10 percig, vagy amíg a hal nem sül át az általad kedvelt mértékben.
Melegítsd fel a naan kenyeret – ezt akár a tepsivel egy időben is a sütőbe teheted rövid időre –, majd vágd cikkekre. A kész, megsült zöldségekre öntsd rá a joghurtot, majd tálald az ételt, ha szeretnéd egy kevés friss, a citromból kinyomott lével, illetve néhány korianderlevéllel. A naan kenyeret használd nyugodtan a szaft felitatására is!