Így készül az olasz paradicsomszósz házilag

Gondolkoztunk már azon, hogy miért olyan különlegesek az olasz pizzák vagy bizonyos tésztaételek? A titok nyitja (részben) a kiváló paradicsomszószban keresendő!

Bár általánosságban is rengeteget tanulhatunk az olasz konyhaművészetből, viszont az egyik legfontosabb dolog, amit mindenképpen érdemes elsajátítanunk, az nem más, mint az isteni paradicsomszószuk.

Ennek köszönhetik ugyanis ellenállhatatlan jellegüket az olasz pizzák, de még a tésztafélék többsége is, így ha szeretjük a mediterrán tájakra jellemző ízvilágot, akkor mindenképpen tanuljuk meg, hogy miként készül az olasz paradicsomszósz házilag, hiszen közel sem tekinthető túl nehéznek az elkészítése.

Az olasz paradicsomszósz hozzávalói

·         1 kg paradicsom        

·         2 gerezd fokhagyma  

·         1 fej vöröshagyma

·         3 evőkanál olívaolaj  

·         ízlés szerint só, bors és cukor

·         friss bazsalikom és oregánó (szintén ízlés szerint)

Az olasz paradicsomszósz elkészítése

Amennyiben szeretnénk igazán ízletes és jó minőségű olasz paradicsomszószt készíteni otthoni körülmények között, akkor az egyik legfontosabb, hogy megfelelő paradicsomot vásároljunk hozzá, hiszen a húsosabb zöldségből lehet igazán jó a végeredmény.

A Hódkertész kínálatából származó paradicsomok például kivétel nélkül jó döntésnek bizonyulnak, de azon belül is érdemes az ovális, nyújtott típusokat választani, egészen konkrétan a kevés maggal és édes hússal büszkélkedő Lucullus vagy San Marzano fajtákat.

Ha beszereztük a megfelelő paradicsomot, mindegyiket alaposan megmossuk, megszabadítjuk a szárától, majd felkockázzuk és egy fazékba tesszük. Elkezdjük főzni, és miután felforrt, még legalább 20-30 percig lassú tűzön főzzük, ezt követően pedig egy passzírozón átpréseljük a masszát.

Miután ezzel végeztünk, tegyük az olívaolajat egy serpenyőbe, és kezdjük el hevíteni, miközben hozzáadjuk a felvágott fokhagymát és az apróra kockázott vöröshagymát is. A cél, hogy a hagyma megpiruljon a serpenyőben.

Amint elértük ezt az állapotot, a paradicsomszószhoz keverjük a hagymát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk, hozzáadunk némi bazsalikomot és oregánót, végül pedig lassú tűzön ismét főzni kezdjük. A paradicsomszósz néhány percen belül elkészül.

Tippek a tároláshoz

Mivel az olasz paradicsomszósz nem egy közönséges étel, amit rögtön megeszünk, ezért lényeges, hogy ismerjük a tárolás módját és mikéntjét. Nagyon lényeges például, hogy az elkészült szószt mindig forró állapotban töltsük valamilyen jól zárható – csavaros vagy csatos – üvegbe.

A szósz könnyen penészesedik, így lényeges, hogy az üveget légmentesen le tudjuk zárni. Miután a szószok a helyükre kerültek, az üvegeket mindig állítsuk fejtetőre nagyjából 5-8 percre. Ezzel vákuum keletkezik, ami egyfajta sterilizálásként funkcionál.

Önmagában azonban gyakran nem elég, így érdemes legalább fél órára 80 fokra forrósított vízbe tenni őket, ami még alaposabbá teszi a vákuumhatást, ezáltal tartósítószermentesen is könnyedén tárolhatók a szószok akár évekig – méghozzá napfénytől védett, hűvös helyen, különösebb extra hűtés nélkül.